Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kaapstad in april mogelijk zonder water

Kaapstad in april mogelijk zonder water

02/01/2018 19:31

Kaapstad in april mogelijk zonder water

Spelende kinderen in het water is straks verleden tijd. Foto: Pixaby  

KAAPSTAD - Door een zware droogteperiode kampt de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad met een ernstig watertekort. De watervoorraden zijn sterk geslonken en wanneer er geen maatregelen worden getroffen, komt er volgens de overheid vanaf 29 april zelfs geen water meer uit de kraan.

Vorig jaar haalde Kaapstad nog de tweede plaats in de Best in Travel-gids van Lonely Planet. In het overzicht voor 2018 is de stad nergens meer te bespeuren. Het wordt voor toeristen een steeds minder aantrekkelijke bestemming: Kaapstad kampt met een zware droogte en daardoor met een serieus watertekort. Al drie jaar valt er te weinig regen uit de lucht in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad, waardoor de watervoorraden nog maar voor 33 procent gevuld zijn. De dag waarop al het water 'op' is, wordt door de overheid 'Day Zero' genoemd en is al in zicht: 29 april aanstaande. Bob Scholes, professor in de ecologie in Johannesburg, benadrukt dat 'Day Zero' een catastrofe zou zijn. ,,Het is helemaal niet normaal dat een stad met een goed ontwikkelde waterinfrastructuur zonder water komt te zitten. En al helemaal niet als de stad zo groot is als Kaapstad. Dat zou een ramp zijn."

De stad heeft inmiddels maatregelen genomen tegen het watertekort. Sinds nieuwjaarsdag mogen gezinnen niet meer dan 10.500 liter per maand gebruiken - of niet meer dan 87 liter per dag per persoon. Ter vergelijking: een douchebeurt kost gemiddeld al rond de 50 liter. Wie meer gebruikt, krijgt fikse boetes opgelegd of zal verplicht apparaten moeten installeren waarmee het gebruikte water hergebruikt kan worden. Tuinen mogen niet meer besproeid worden, auto's moeten vuil blijven en zwembaden drogen langzaam op. ,,Dit is geen dreigende crisis", klinkt het bij burgemeester Patricia de Lille. "Dit is nu al een heel heel erge crisis." AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina