Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Accijnsverhoging betekent omzet en banen-verlies’

‘Accijnsverhoging betekent minder inkomsten en banenverlies’

03/01/2018 11:02 - Ivan Cairo

Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het bedrijfsleven heeft er weinig vertrouwen in dat verhoging van accijnzen op genotsmiddelen het door de regering beoogde effect zal hebben: vergaren van inkomsten om dure medische zorg te financieren. De verhoging zal juist averechts werken en diverse nadelige gevolgen hebben, vreest Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

De organisatie is voorstander van een duurzame oplossing van de problematiek van de gezondheidszorg, in het bijzonder de financiering en kwaliteit van de zorg. "Reeds in een vroeg stadium in 2016 en daarna weer in januari 2017 als onderdeel van het Overlegplatform van Organisaties van het Bedrijfsleven, (het Platform) heeft de VSB de regering gewezen op de noodzaak voor een grondige evaluatie van de Wet Nationale Basiszorgverzekering en de problematiek in de gezondheidszorg.

Het bedrijfsleven heeft toen aangegeven bereid te zijn deskundigen beschikbaar te stellen voor de evaluatiecommissies, want naast de Basiszorgverzekering bestaat er ook bezorgdheid over de Wet Algemeen Pensioen. Helaas zijn deze commissies nooit gekomen en is de situatie verergerd", stelt de directeur. Hij meent dat financiering van het Sociaal-Medisch Fonds door verhoging van accijnzen op bepaalde goederen slechts tot één resultaat zal leiden: ernstige toename van de smokkel in deze producten.

"De situatie in Suriname is helaas niet een die bevordelijk is voor een dergelijke maatregel. De verhoging van accijnzen heeft al geresulteerd in het feit, dat smokkelwaar van een bepaald product thans een marktaandeel heeft van ongeveer 60 tot 70 procent", zegt MacAndrew doelend op sigaretten. MacAndrew wijst er ook op, dat in het afgelopen jaar de politie opnieuw containers vol smokkelwaar heeft onderschept.

Deze situatie betekent, dat zonder een gedegen aanpak van de smokkelproblematiek niet het Sociaal-Medisch Fonds, maar slecht de smokkel zal opbloeien bij de doorvoering van een verhoging van accijnzen. Voor de economische bedrijvigheid en arbeidsplaatsen in de formele sector zal dit nadelige consequenties hebben, vreest MacAndrew.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen