Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wenselijkheden

COLUMN: Wenselijkheden

03/01/2018 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Wenselijkheden

Ivan Cairo  

Suriname is zoals traditioneel het nieuwe jaar feestend, reinigend met kulturu wasi en bombelschietend ingegaan. De afsluiting van het voor vele Srananman beroerde 2017 is evenzo uitbundig gevierd. Alle zorgen werden even vergeten. De regen die bij bakken neerkwam heeft geen domper kunnen leggen op het animo bij het gros van de feestende menigte in de binnenstad en op andere plekken in het land. Mij kon het regenfeest evenwel gestolen worden. Vooral toen precies om twaalf uur ’s nachts de pagara afgestoken moest worden het weer begon te regenen ging de pret er helemaal uit. Na zo een plensbui is er altijd een nog grotere troep op te ruimen.

Het is te hopen dat de regen de hebi die in 2017 op het land en zijn ontwikkeling scheen te rusten heeft weggewassen en we als samenleving een beter jaar tegemoet gaan. President Bouterse is hoopvol dat het goed komt en presenteerde op nieuwjaarsdag een aantal voor mij voorlopig nog wenselijkheden. In zijn nyun yari boskopu deed hij ook weer de zoveelste oproep tot samenwerking en dialoog. Iets wat juist hij het afgelopen jaar heeft geschuwd. Dialoog bijvoorbeeld heeft geen enkele zin als een der partijen niet bereid is te luisteren en dialoog slechts beschouwt als eenrichtingsverkeer. En met wie ga je samenwerken als je elke toegestoken hand eraf probeert te schieten? Critici van zijn beleid werden weggehoond en aan het parlement had Bouterse een broertje dood.

Herhaaldelijke oproepen van oppositieleden dat de regeringsleider naar het parlement kwam om met het college in discussie te gaan waren gericht aan dovemansoren van de leiding van De Nationale Assemblee. DNA-voorzitter Jenny Simons nam Bouterse steeds weer in bescherming. Hij hoefde niet persoonlijk te komen, want de vicepresident en de ministers zijn vertegenwoordigers en waren aanwezig, dus was de president op de hoogte van wat in DNA gebeurde. Kent u de tijden nog toen de toenmalige oppositieleden Jenny Simons, Kenneth Moenne - nu wijlen - en anderen bijna op de tafels sprongen, met naamborden sloegen en eisten dat president Venetiaan naar het parlement kwam? Eisen dat de president van het land naar het parlement komt, hoeft voor haar dus niet meer. Gevoeglijk kan dus worden aangenomen dat er destijds theater werd opgevoerd. Misschien dat dit jaar daar enige verandering in komt.

Behalve de president heb ook ik enkele wenselijkheden voor dit jaar. Een daarvan heeft te maken met het falende beleid van opeenvolgende regeringen de afgelopen twintig jaar. Tot nu toe schijnt ook deze regering geen antwoord te hebben of niet eens pogingen te ondernemen tot oplossing van het vraagstuk van knippaverkopende kinderen midden op drukke straathoeken. Vroeger kocht ook ik knippa bij deze kinderen maar uit protest doe ik het al een aantal jaren niet meer. Het was schrijnend om te zien dat terwijl leeftijdgenoten met familie genoten van de afgelopen feestdagen deze groep kinderen met gevaar voor eigen leven voorlangs auto's renden om voor onverantwoordelijke volwassenen geld te verdienen.

Ik denk dat als niemand meer koopt, ook automobilisten niet, dit fenomeen misschien zal verdwijnen. Ook drastische methoden kunnen misschien helpen. Gewoon in één keer de politie erop afsturen en alle kinderen overbrengen naar Opa Doeli en deze pas in vrijheid stellen wanneer ouders zich hebben aangemeld en flink aan hun verstand hebben gekregen dat zij de eerstvolgende keer dat hun kind wordt opgepakt in de gevangenis belanden. Ook met wetgeving zou dit fenomeen kunnen worden aangepakt. Verschillende parlementariërs breken vaker in De Nationale Assemblee een lans voor de bescherming van kinderen.

Ik daag bij deze Patricia Etnel, Melvin Bouva, Carl Breeveld, Diana Pokie en Jenny Simons uit om nog dit jaar met een initiatiefwet te komen die een uitdrukkelijk verbod legt op het inzetten van minderjarige kinderen als straatventers. In deze wet dienen harde sancties zoals gevangenisstraf te worden opgenomen tegen ouders en verzorgers die dat toch toestaan. Geldboetes zullen waarschijnlijk niet voldoende afschrikken. Mochten de geachte leden de uitdaging aangaan dan ben ik bereid mijn schrijftalent pro Deo beschikbaar te stellen om de wet te helpen formuleren.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina