Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ethiopië laat politieke gevangen vrij

Ethiopië laat politieke gevangen vrij

03/01/2018 18:22

Ethiopië laat politieke gevangen vrij

Hevige protesten in de regio Oromia. Foto: Reuters  

ADDIS ABABA - Ethiopië laat, in een poging 'de democratie meer ruimte te geven', al zijn politieke gevangenen vrij. Een verrassend besluit van premier Hailemariam Desaleng, die zo hoopt een nieuwe politieke dialoog te openen. Te meer omdat het de eerste keer is dat de Ethiopische regering toegeeft dat er politieke gevangenen in het land zijn.

"Politieke gevangenen die wachten op berechting of al zijn veroordeeld, zullen worden vrijgelaten'', sprak Hailemariam vandaag. "Ook zal de beruchte gevangenis Maekelawi worden gesloten en worden omgebouwd tot museum.'' Hailemariams bekendmaking volgde op maanden van protesten tegen de regering, waardoor het bedrijfsleven, universiteiten en het openbaar vervoer in doorgaans rustige regio's Oromia en Amhara stil kwamen te liggen.

De protesten, waarbij ook doden vielen, breidde zich uit naar andere delen van het Oost-Afrikaanse land. Sinds de vaak bloedige protesten gold in het land de noodtoestand. Die is nu opgeheven. Op hoeveel politieke gevangen Hailemariams besluit van toepassing is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Mensenrechtenorganisaties en de oppositie in Ethiopië dringen al tijden aan op de vrijlating van politieke gevangenen, die volgens hen werden opgepakt op basis van verzonnen aanklachten en hun politieke standpunten. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina