Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hongerlijders regio gestegen naar 2,4 miljoen

Hongerlijders regio gestegen naar 2,4 miljoen

03/01/2018 00:05 - Aidy Pinas

Kinderen nuttigen het middageten. Vaak genoeg hun enige maaltijd van de dag na school.

Kinderen nuttigen het middageten. Vaak genoeg hun enige maaltijd van de dag na school. Foto: Oxfam foto / Ami Vitale  

PARAMARIBO - Het uitroeien van honger in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied in 2030 wordt steeds onwaarschijnlijker. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) waarschuwen in een recente publicatie dat het aantal personen dat honger lijdt in zes landen is gestegen naar 2,4 miljoen mensen in de regio. Zorgelijk is ook dat overgewicht en extreem overgewicht, ofwel obesitas, een groot gezondheidsprobleem vormen in alle landen in de regio.

Na veel jaren van geleidelijke vooruitgang was er in 2016 weer een stijging en kregen ongeveer 42,5 miljoen mensen niet genoeg voedsel om in hun dagelijkse caloriebehoeften te voorzien. Als deze trend niet verandert zal het erg moeilijk zijn voor de regio om doelstelling-2 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken, namelijk het uitroeien van honger en ondervoeding tegen 2030. Ondanks de toename blijft het hongerniveau in vergelijking met de rest van de wereld laag. Het Caribisch Gebied noteert 17.7 procent.

De publicatie benadrukt dat alleen door een grote regionale inspanning de huidige trend kan worden gekeerd. Het Caribisch Gebied kan pas na deze inspanning weer een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld als het gaat om de strijd tegen honger. De organisaties stellen dat de regio een belangrijke stap achteruit heeft gezet in een gevecht dat ze bezig was te winnen, tot 2016.

De huidige niveaus van honger en obesitas zijn niet te accepteren, omdat deze de hele Latijns-Amerikaanse en Caribische generatie lamleggen. Terwijl ondervoeding aanhoudt, vooral onder kwetsbare bevolkingsgroepen, gaat deze nu gepaard met overgewicht en obesitas, waarbij vooral vrouwen en kinderen worden getroffen. De FAO en Paho roepen de landen op om hun voedselsystemen om te gooien teneinde de ontwikkeling van honger en ondervoeding tegen te gaan, met speciale aandacht voor de situatie van de meest kwetsbare mensen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina