Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kraanwater voor Langatabiki

Kraanwater voor Langatabiki

03/01/2018 05:02 - Gilliamo Orban

Kraanwater voor Langatabiki

 

PARAMARIBO - Bewoners van het marrondorp Langatabiki willen volgens hoofdkapitein Albert Kamil van Paramacca graag dat bronwater wordt gezuiverd tot schoon drinkwater. Er worden echter voorbereidingen getroffen voor een installatie om rivierwater te zuiveren. Door de goudwinning is het rivierwater erg vervuild en dit maakt Kamil bezorgd.

"Misschien zal het water als het gezuiverd is goed worden, maar we hadden liever bronwater gewild. Als we rivierwater gebruiken, krijgen sommige mensen last van jeuk." Het water in het gebied is erg vervuild door goudwinning. Goudzoekers zijn actief in de kreken aan de bovenloop van de Marowijnerivier en in de rivier nabij het dorp. Daardoor zijn de mensen vooral afhankelijk van regenwater. "Tijdens de droge tijd halen we in kreken waar geen goud wordt gewonnen schoon water, waarmee wij onze emmers vullen", zegt Kamil.

De nieuwe waterzuiveringsinstallatie wordt betaald door de Newmont Paamaka Community Foundation (NPCF). Voorzitter Albert Ramdin zegt dat de stichting graag doet wat de mensen willen. "Dat moet wel realiseerbaar zijn en ik weet niet of er andere waterbronnen zijn, behalve de rivier." Hij benadrukt de noodzaak dat de mensen gezond drinkwater krijgen. "We hebben wel hun hulp nodig om de milieuverontreiniging tegen te gaan."

Er zal samengewerkt worden om het gebruik van kwik te verminderen of zelfs uit te bannen. De NPCF-voorzitter zegt dat zo snel mogelijk gestart zal worden met het project. Er zullen volgens hem ook projecten voor stroomvoorziening worden uitgevoerd. De nieuwe installatie zal op zonne-energie draaien. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de aanleg van de installatie, mogen zich bij de organisatie aanmelden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina