Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nigeriaanse bende actief in Suriname

Nigeriaanse bende actief in Suriname

06/01/2018 22:02 - Van onze redactie

John Wotherspoon, gevangenispredikant in Hong Kong, is al jaren bezig met een 'tegencampagne' om de drugsbazen de pas af te snijden.

John Wotherspoon, gevangenispredikant in Hong Kong, is al jaren bezig met een 'tegencampagne' om de drugsbazen de pas af te snijden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Er schijnt een drugsnetwerk actief te zijn in Suriname dat gelinkt wordt met Nigeriaanse drugsbazen in Brazilië. Leden van dit netwerk gaan in opdracht van deze maffia op zoek naar financieel kwetsbare personen. Die worden met allerlei tactieken misleid bijvoorbeeld onder het mom dat ze werk kunnen vinden in het zuiderbuurland.

Eenmaal daar aangekomen, worden ze geronseld door de plaatselijke drugsmaffia en gedwongen om drugs naar landen zoals Hong Kong te smokkelen. John Wotherspoon, gevangenispredikant in Hong Kong, is al jaren bezig met een 'tegencampagne' om de drugsbazen de pas af te snijden.

Via zijn bediening in de plaatselijke gevangenissen hoort hij de verhalen aan van mensen die slachtoffer zijn geworden. De geestelijke heeft eerder landen in Afrika en Latijns-Amerika bezocht waar de meeste gevangenen vandaan komen. Hij reist op dit moment door landen in Zuid-Amerika waaronder Suriname om de boodschap te verspreiden.

Er zitten momenteel negen uit Suriname afkomstige gevangenen, die veroordeeld zijn voor drugssmokkel, vast in Hong Kong. De redactie heeft inzage gehad in een lijst waarop hun namen staan. De predikant vreest dat door de onstabiele financieel-economische situatie nog meer mensen het slachtoffer kunnen worden van deze drugsbende.

Uit het relaas van de gevangenen in Hong Kong aan de geestelijke is gebleken dat er zeker drie handlangers van de Nigeriaanse drugsmaffia actief zijn hier. De namen zijn bekend bij de redactie. Een voormalig lid van de drugsbende die in een ander land gevestigd is, heeft via internet informatie verspreid over de werkwijze van de maffia.

Wotherspoon heeft die informatie via zijn website gepubliceerd als onderdeel van zijn campagne. "Ze gaan heel listig te werk en weten precies wie ze tot slachtoffer kunnen maken: arme mensen die geldproblemen hebben en daardoor kwetsbaar zijn. Wotherspoon wil een stem zijn voor deze "kwetsbare onschuldigen".

De straffen voor drugssmokkel in Hong Kong zijn heel erg hoog. Voor smokkel tot vijf gram drugs variëren deze tussen vijf en tien jaar. Men riskeert zelfs de doodstraf. De meeste opgesloten Surinamers zijn volgens Wotherspoon veroordeeld tot twintig jaar en meer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen