Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Realisme belangrijk voor herstel’

‘Realisme belangrijk voor herstel’

11/01/2018 11:02 - Wilfred Leeuwin

Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont Suriname, dinsdag bij de Kenniskring.

Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont Suriname, dinsdag bij de Kenniskring. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Met een wat meer realistische opstelling zullen Surinamers beter in staat zijn de economie te beoordelen.“Ik merk in de berichtgeving een verscheidenheid aan opvattingen. Sommige zijn zwaar pessimistisch en weer andere zwaar optimistisch, maar beide zijn onrealistisch.” Dit zei Albert Ramdin van het managementteam van goudmaatschappij Newmont dinsdag in een presentatie voor Kenniskring Suriname.

Wanneer er geen sprake is van realisme worden er verkeerde analyses en keuzes gemaakt. "In het proces van realisme is vertrouwen om te herstellen een belangrijk element en geen techniek. Dat vertrouwen zal centraal moeten staan in de discussie over de economie en in de plannen die er zijn om herstel te kunnen laten plaatsvinden." 

Volgens Ramdin zal er hoe dan ook een plan moeten zijn om de economie te herstellen. "Het is onmogelijk dat de economie zichzelf herstelt. Er moeten altijd impulsen worden gegeven." De vraag is of de Surinamer daartoe bereid is. In dat proces zijn er drie fasen die afzonderlijk of tegelijk uitgevoerd kunnen worden.

Het gaat om kortetermijnacties voor de aanpak van dringende problemen. Daarnaast moeten er corrigerende maatregelen komen op zowel korte als middellange termijn. Als derde noemt Ramdin een langetermijnvisie voor een op groei gerichte economie. Hij neemt zijn bedrijf als voorbeeld, waar het zeven tot tien jaar heeft geduurd om de productie te ontwikkelen en op gang te brengen.

Er moet in de realistische benadering volgens de inleider wel bereidheid zijn om naar elkaar te luisteren, bijvoorbeeld door de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke groepen of het Planbureau. "Sterke instituten zijn de onderbouwing van de samenleving en daar moet geen politiek mee bedreven worden. Ze zijn het fundament van de samenleving", zegt Ramdin. "Er moet in het land de garantie zijn dat het ethisch goed handelen en goed zaken doen is".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina