Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mevrouw de rechter het spijt me’

‘Mevrouw de rechter het spijt me’

12/01/2018 18:17 - Van onze redactie

‘Mevrouw de rechter het spijt me’

 

PARAMARIBO - “Het is een kwestie van heterdaad. De politie heeft je betrapt en je bent een handelaar, want je koopt drugs om die weer te verkopen.” Dit zei rechter Marie Mettendaf tegen de negentienjarige verdachte Orniel M. Zij was het met de officier van justitie eens dat het om een heel ernstige zaak gaat en dat een gevoelige straf op zijn plaats is.

Het vonnis luidde achttien maanden, waarvan acht voorwaardelijk onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest, een boete van SRD 250 en het verbeurd verklaren van het geld dat in beslag genomen is bij zijn arrestatie. De rechter gaat ervan uit dat dit geld uit drugsverkoop verkregen is.

Ze wees het verzoek van advocaat Harold Belfor af om de verdachte een zodanige straf op te leggen dat hij naar huis mocht. De geldstraf die de rechter oplegde en het verbeurd verklaren van het geld, kwamen overeen met de eis van openbare aanklager Reshnie Rathipal. Zij had ook achttien maanden cel geëist, maar met zes maanden voorwaardelijk.

Orniel M. werd vorig jaar op heterdaad betrapt door de politie voor een winkel met drugs in zijn tas. Vermoedelijk zou hij die verkopen aan gebruikers in de buurt. Zijn vreemde gedrag viel politieagenten in een surveillancewagen op. Zij observeerden de man enige tijd en pakten hem dezelfde dag op. 

Als verzachtende omstandigheid voor zijn cliënt zei de advocaat dat de verdachte nog jong is en heeft meegewerkt aan het onderzoek, waarbij hij heeft toegegeven dat hij de drugs zou verkopen na die te hebben gekocht. Orniel M. vroeg de rechter om een kans. "Mevrouw de rechter het spijt me. Mag ik een kans van u."

De rechter was het echter oneens met het pleidooi van de advocaat. Zich tot Orniel M. richtend zei ze: "Je verkoopt drugs aan mensen en je koopt die nog erbij op, je weet precies wat je doet en de drugs kan in de handen van jeugdigen komen. Dat kan niet. Welke zekerheid heb ik dat je dit niet opnieuw zal doen als ik je nu naar huis stuur. Je moet beseffen dat het zo niet kan."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina