Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medici blijven bereid om te praten

Medici blijven bereid om te praten

16/01/2018 08:12 - Merredith Bruce

Medici op de maandag gehouden persconferentie van de Vereniging van Medici in Suriname over het betalingsgeschil met het SZF.

Medici op de maandag gehouden persconferentie van de Vereniging van Medici in Suriname over het betalingsgeschil met het SZF. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Als de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) vóór 1 februari niet tegemoet komt aan de eisen de Vereniging van Medici (VMS) zullen vanaf die datum alleen verzekerden die acuut hulp nodig hebben behandeld worden. Wie geen dringende behandeling behoeft maar toch hulp wenst, wordt het particuliere tarief in rekening gebracht.

"Het ligt aan ons om te bepalen of we jou tussen nul of het maximumtarief van de particulieren behandelen", zei Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie specialisten, aangesloten bij de VMS maandag op een persconferentie van de vereniging. De medisch specialisten zullen tot en met 31 januari normaal hulp bieden aan SZF-verzekerden. Als de zorgverzekeraar langer talmt om met een oplossing te komen, dreigt de vereniging de overeenkomst op te schorten.

Het collectief schrijft in een brief donderdag aan het SZF dat partijen in 2015 overeenstemming hebben bereikt over de back pay van 2011 tot en met 2014. Declaraties die zijn ingediend nadat het SZF de Basiszorgverzekering heeft overgenomen van Self Reliance, moeten betaald worden. Het fonds heeft wel de verzekering overgenomen, maar houdt zich niet aan de betalingsafspraken. Verder zou slechts een fractie van de tegoeden bij de ziekenhuizen zijn ontvangen, omdat ook zij niet op tijd worden betaald.

Ook dit geld wil de VMS aangezuiverd zien, evenals onbetaalde declaraties van SZF-patiënten teruglopend tot 2015. De vereniging staat nog steeds open voor onderhandelingen met de zorgverzekeraar en het ministerie. De specialisten storen zich niet aan recente uitspraken van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid die stelt dat de regering de gezondheidszorg "niet in gijzeling zal laten nemen door een kleine groep mensen."

Het SZF had de vereniging voor maandag uitgenodigd, maar het collectief kon onder meer vanwege de geplande persconferentie niet op de uitnodiging ingaan. De bespreking moet woensdag of donderdag plaatsvinden. Zowel Fakkel als VMS-voorzitter Voigt heeft benadrukt dat het niet primair om geld gaat. Fakkel: "Als het werkelijk om het geld zou gaan, hadden we lang vóór 2011 dit alles stopgezet. We hebben nu een mogelijkheid om te dwingen tot herstructurering en die te implementeren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina