Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Wanbetaler

COMMENTAAR: Wanbetaler

17/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Wanbetaler

 

PARAMARIBO - DE HAND IN eigen boezem steken in plaats van medisch specialisten afschilderen als geldwolven. Dat moet minister Pengel van Volksgezondheid doen. Hij verwijt hen dat ze de gezondheidzorg willen gijzelen en de zieke mens aan zijn lot overlaten. Daar slaat hij de plank volkomen mis. De medisch specialisten hebben al in een eerder stadium verzekerd dat ze hun beroepseed en -ethiek hooghouden en niemand laten creperen. Maar stel dat ze inderdaad de dienstverlening geheel zouden staken. Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Is dat niet de regering, die – mooie beloften van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ten spijt – het etiket van wanbetaler opgespeld heeft gekregen. En terecht!

Het zou Pengel daarom sieren geen gespierde taal te gebruiken, maar zich juist begripvol op te stellen naar de zorgverleners toe. Als - zoals hij stelt - de medici met de vuist op tafel slaan en betaling eisen, niet alleen voor zichzelf maar voor zorginstellingen, is dat niet meer dan billijk. Er is immers gepresteerd. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft een betaalafspraak met het Staatsziekenfonds, maar het SZF houdt zich keer op keer niet eraan. Dan barst de kruik.

In het verleden is het vaak voorgekomen dat de ingehouden premie van ambtenaren voor het SZF niet werd overgemaakt door de overheid. Het geld werd gebruikt om andere gaten te vullen. Nu moet nog meer worden gestort bij het fonds, omdat de basisverzekering ook komt voor rekening van de Staat. Gezien het voortdurende geldgebrek zal het niet verbazen als dit nog of weer gebeurt. De regering moet het er niet op aan laten komen dat medisch specialisten kiezen voor zekerheid in het buitenland, ook in de regio. Het zal niet op stel en sprong gebeuren, maar met ons dungezaaide leger medisch specialisten is elke vertrekkende er één te veel. De uitpuilende wachtkamers in ziekenhuizen spreken boekdelen.

De regering kan zich niet blijven verschuilen achter de sociaal-economische crisis. Het is haar verantwoordelijkheid knelpunten op te lossen. Als minister Hoefdraad het been blijft stijf houden naar de zorg toe moet zijn collega van Volksgezondheid een duidelijk signaal afgeven. Met het blijven roepen dat de medici geldwolven zijn wordt het probleem niet opgelost. Nog minder met dreigementen. Verander alvast het betalingsgedrag en wanneer zaken weer op de rails zijn, kan een discussie op gang worden gebracht over de verdeling van inkomens binnen de zorg, die de regering een doorn in het oog is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina