Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Haastig ingevoerde BaZo-verzekering is ellende’

‘Overhaast ingevoerde BaZo-verzekering begin van ellende’

17/01/2018 07:17 - Merredith Bruce

Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname.

Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De “overhaast” ingevoerde basiszorgverzekering wordt volgens medisch specialisten gezien als het begin van de ellende die er nu heerst in de ziekenzorg. Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), gelooft dat de wet op zich goed bedoeld was. “Als er geen enorme devaluatie en inflatie was opgetreden, had ze een betere kans van slagen.” Maar hij stelt dat de tarieven die daarin zijn opgenomen toen toch al achterhaald waren.

Het besluit van de overheid om de subsidie aan ziekenhuizen stop te zetten zonder de ligdagtarieven aan te passen, heeft volgens de vereniging bijgedragen aan de slechte situatie in de ziekenzorg. De ziekenhuizen kunnen daardoor zelf niet uitkomen en kunnen moeilijk hun betalingsverplichtingen nakomen tegenover specialisten en andere dienstverleners.

De VMS valt er ook over dat met de inwerkingtreding van de basiszorgwet de Wet tarieven gezondheidszorg van 2005 is ingetrokken, terwijl deze wet een goede manier was om tot eerlijke en transparante tarieven te komen voor alle zorgpartners. Het is volgens Voigt belangrijk dat men zich realiseert dat de kwaliteit en de resultaten van de zorg bepaald worden door wat het land zelf bereid of in staat is daaraan uit te geven.

In Suriname wordt per ingezetene 181 US dollar per jaar uitgegeven. Volgens Voigt ligt het bedrag in Cuba tussen de duizend en 1500 US dollar. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is dat drieduizend US dollar. "Hoe verhouden wij ons tot deze landen als we per persoon 181 US dollar besteden?", vraagt Voigt zich af. Hij wil met dit overzicht voorkomen dat er "zomaar" conclusies worden getrokken als zou de zorg hier niets voorstellen maar wel duur zijn.

De VMS-voorzitter zegt dat 20 procent van de zorgkosten aan artsen wordt uitbetaald. De minister van Volksgezondheid zou gesteld hebben dat het percentage 40 tot 50 procent bedraagt, maar volgens Voigt liggen de totale zorgkosten tweemaal hoger. De vereniging vindt dat concrete oplossingen voor acute problemen uitblijven. Ze heeft eerder oplossingsmodellen aangedragen aan de overheid. Als de situatie blijft aanhouden, vreest ze een uitholling van de totale zorg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina