Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekenhuizen op intensive care

Ziekenhuizen op intensive care

17/01/2018 05:12 - Van onze redactie

Ziekenhuizen op intensive care

 

PARAMARIBO - Ziekenhuizen zullen bij een ongewijzigde situatie genoodzaakt zijn om afdelingen en diensten te sluiten. In een brief aan vicepresident Ashwin Adhin luidt de Nationale Ziekenhuisraad de noodklok. Er worden vijf punten opgesomd waarbij de ziekenhuizen door de overheid in de kou gelaten zijn. 'Met deze opsomming van punten willen wij u aangeven dat wij helaas moeten ervaren dat er hoegenaamd niets gedaan wordt om de financiële positie van de ziekenhuizen concreet te verlichten', staat in de brief.

Getekende overeenkomsten worden niet nageleefd, afspraken worden niet nagekomen en toegezegde fondsen blijven uit. Wat vooral steekt is dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid in oktober vorig jaar bekendmaakte dat de Raad van Ministers SRD 13 miljoen had vrijgemaakt ter betaling van de "kritische" crediteuren van vier ziekenhuizen, te weten 's Lands Hospitaal, het St. Vincentius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en het Mungra Medisch Centrum in Nickerie, maar dat hiervan niets gemerkt wordt.

"Wij vragen ons dan ook in gemoede af of wij zijn blij gemaakt met een dode mus", aldus de briefschrijvers, onder wie niet alleen de directeuren van de vier eerder genoemde instellingen, maar ook die van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Psychiatrisch Centrum Suriname. Zij willen dringend praten met de vicepresident over de situatie die gekenmerkt wordt als "alarmerend".

Gecalculeerd wordt dat de ziekenhuizen ondertussen ongeveer SRD 100 miljoen tegoed hebben van het Staatsziekenfondsen dat zij voor ongeveer SRD 200 miljoen in de rode cijfers zitten. Schuldeisers beginnen via de rechter hun geld op te eisen en het zal niet lang meer duren tot afdelingen worden gesloten en diensten worden stopgezet, waarschuwen de ziekenhuisdirecteuren.

Verder wordt aangekondigd dat de uitbetaling van de kledingtoelage aan het personeel, die reeds was uitgesteld, ook aan het eind van deze maand niet zal kunnen plaatsvinden. Ook naar de prestatietoelage zal het personeel voorlopig moeten fluiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen