Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Financiële verantwoording moet in nationaal kader

Financiële verantwoording moet in nationaal kader

18/01/2018 00:07 - Wilfred Leeuwin

Frank Kunneman verzorgde de inleiding ‘Transparantie, verantwoording en aansprakelijkheid in het Surinaams vennootschapsrecht’.

Frank Kunneman verzorgde de inleiding ‘Transparantie, verantwoording en aansprakelijkheid in het Surinaams vennootschapsrecht’. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het afleggen van verantwoording over gemeenschapsgeld en het eigen financieel beheer zal bij zowel de nationale overheid, het bedrijfsleven als andere vormen van rechtspersonen in een nationaal kader moeten worden gezien. Voor de overheid is dit het moment om uiting te geven van behoorlijk bestuur. Voor organisaties is het tijd voor verbetering van hun interne structuur en vergroting van hun integriteit. Dat zijn enkele positieve aspecten van het onlangs aangepaste Wetboek van Koophandel en de Wet op de jaarrekening.

Frank Kunneman uit Curaçao is in Hotel Torarica tijdens een drukbezochte lezing over deze twee wetten ingegaan op de Surinaamse situatie als het gaat om behoorlijk bestuur en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij was daartoe uitgenodigd door de Surinaamse Juristen Vereniging en de Hakrinbank. De inleiding was getiteld 'Transparantie, verantwoording en aansprakelijkheid in het Surinaams vennootschapsrecht.' 

De hoogleraar wees juristen, de financiële sector en notarissen op hun verantwoordelijkheid om de gemeenschap bewust te maken van deze twee bijzondere wetten. Hij ziet het als positief en stimulerend dat het land, bedrijven en andere rechtspersonen naar internationale standaarden beoordeeld kunnen worden. Maar meer nog: "Als je kan aantonen dat je financiële zaken op orde zijn sta je ineens in de belangstelling van belangrijke nationale en internationale financiële instellingen die eerder bereid zijn te investeren en je geld te lenen." 

Kunneman noemde het meer een uitdaging dan een probleem om te kunnen voldoen aan de vereisten in de wetten. Het gaat om bestaande wetgeving die mede op grond van internationale ontwikkelingen is verscherpt. Een voorbeeld is de internationale aanscherping van wetgeving om het financieren van terreur tegen te gaan en het bestrijden van witwaspraktijken binnen de internationale georganiseerde criminaliteit. Hij concludeerde dat het voldoen aan de eisen zeker niet iets is dat op stel en sprong zal kunnen plaatsvinden. 

Belangrijk is dat met de aanscherping het vooral duidelijk moet zijn dat overheden, leidinggevende personen en besturen van bedrijven verantwoordelijk worden gehouden voor wat in de jaarboeken staat opgetekend. Dat wil volgens hem niet zeggen dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Dat mag zeker, maar het mogen geen ernstige en bewuste fouten zijn. De aansprakelijkheid moet dan ook serieus genomen worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina