Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: 'Dodson heeft zijn toezegging niet waargemaakt'

DE STELLING: 'Dodson heeft zijn toezegging niet waargemaakt'

19/01/2018 21:02

Skalians op het stuwmeer.

Skalians op het stuwmeer. Foto: dWT Archief  

AANLEIDING VOOR DEZE stelling is de belofte van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson, om op te treden tegen de skalians op het stuwmeer. In september 2015 zei hij: “Ik kan u de verzekering geven dat het fenomeen skalians op het stuwmeer definitief ten einde is.” Uit recente beelden (januari 2018) blijkt echter dat skalians nog steeds actief zijn in het gebied.

Tekst: Gloria Bottse - beeld: dWT archief

Bij Burger King aan het Kerkplein zitten Marjorie en haar man Fred genietend van een ijsje nadat ze lang bij EBS in de rij hebben gestaan om hun energierekening te betalen. Als wij de stelling voorleggen knikken ze beiden instemmend.

Marjorie: 'Ik ben het met deze stelling eens'

FRED ONDERSTEUNT HAAR en zegt zich nog goed de woorden van Dodson te herinneren. "Eindelijk een minister met lef, zei ik tegen mezelf. Hij was lid van de politieke partij DOE dus ik nam zijn woorden serieus." Marjorie moet erg lachen om de woorden van haar man. "Hij geloofde die minister echt. Die begon wel goed maar slechte omgang bederft goede zeden. Hij zit toch in een regering waar bijna geen enkele minister zich houdt aan zijn woord. Wijlen mijn moeder noemde dit 'tumofogon', ofwel praten met twee monden." Marjorie vindt dat skalians niet meer actief mogen zijn op het stuwmeer. "We moeten bewuster omgaan met het milieu. Als Dodson het echt meent met Suriname zorgt hij ervoor dat ons land niet verder vervuild wordt." Volgens Fred is dit ijdele hoop. "Den man e denki soso moni. Als het Dodson niet lukt om de skalians te verwijderen dan zou hij zijn ontslag moeten indienen. Dan had hij echt ballen. Maar ja, daar moet je integer voor zijn."

Regering is machteloos

DNA-LID CARL BREEVELD van DOE is het eens met de stelling. "Inderdaad heeft Dodson niet waargemaakt wat hij heeft toegezegd. Het is heel jammer. Er is wel een poging gedaan om de skalians te verwijderen. Helaas hebben we gemerkt dat de mannen veel krachtiger en sterker overkomen dan de overheid. Eigenlijk zeggen ze gewoon:'we hebben lak aan jullie uitspraken en maatregelen. We doen gewoon wat we willen'." Dat geeft volgens Breeveld aan hoe machteloos de regering is om daadwerkelijk maatregelen te treffen. "Dit is milieuvervuilend. Het water wordt gedronken door de mensen in de dorpen Het is een schande dat we de skalians weer toelaten alleen omdat we gaan voor snelle winst en niet voor duurzaam milieubeheer." Breeveld vindt dat de skalians per direct verwijderd moeten worden. "Ik zal blijven oproepen dat de vernietiging moet worden tegengegaan. De regering heeft de plicht om dat te doen."

Zero tolerance

RAYMOND SAPOEN, DNA-LID van de Hervormingsbeweging, een afscheiding van Pertjajah Luhur heeft de afgelopen week in het parlement nog vragen gesteld over de aanwezigheid van de skalians. Hij is het eens met de stelling. "We moeten een 'zero tolerance'-beleid hierover hebben. Men neemt de overheid niet serieus. Maar kwalijker is dat er onherstelbare schade wordt toegebracht aan de flora en fauna van het stuwmeergebied en aan de gezondheid van de inwoners van de omliggende dorpen." Sapoen noemt controle belangrijk. "Dat is een grote handicap. Onvoldoende controle leidt tot niet naleven van de wet. We snijden onszelf in de vingers want we vernietigen onze natuur door onzorgvuldig handelen." Sapoen vraagt zich verder af wat er gebeurd is met de commissie Ordening Goud Sector. "Die was toch juist in het leven geroepen om ordening te brengen?"

Toerisme

"SKALIANS ZIJN NIET bevordelijk voor het toerisme, voor de gezondheid en voor het milieu", zegt Dronica van Suriname Tour Agent. "Ik ben het met de stelling eens want de minister heeft niet waargemaakt wat hij heeft toegezegd. We zien dat er nog steeds skalians actief zijn op het meer." Dronica vindt het soms zelfs beschamend om daar met toeristen naartoe te gaan. "Ze durven niet te gaan zwemmen in het vervuilde water. Verder stellen ze ons ook vragen. Suriname is toch het groenste land? Waarom gaan jullie er dan slecht mee om? Ik schaam me dan heel erg." Dronica vindt het ook erg jammer dat Tonka-eiland lijdt onder de aanwezigheid van de scalians. "Ik had in het begin grote verwachtingen van Dodson maar hij is 180 graden gedraaid. Braamspunt-afgravingen, Tonka-eiland, Matu-eiland, Paradise-eiland. Allemaal lijden ze onder het ontbreken van daadkracht."

Beluister de mening van DOE-voorzitter en -parlementariër Carl Breeveld: 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen