Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Erkenning mensenrechten aan LGBT onduidelijk

Toekenning mensenrechten aan LGBT nog onduidelijk

19/01/2018 05:04 - Ivan Cairo

De Gay Parade

De Gay Parade Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In hoeverre uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof inzake de Rechten van de Mens direct gelden voor Suriname, is nog onduidelijk. Juristen, politieke partijen en mensenrechtenorganisaties buigen zich de komende tijd over de recente uitspraak dat niet-hetero’s dezelfde financiële en sociale rechten moeten krijgen als hetero’s.

Zeker als het gaat om pensioenuitkering zou Suriname kunnen beginnen met het toekennen van gelijke rechten aan lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT), zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982. Er is volgens hem nog veel werk aan de winkel. Ook De Nationale Assemblee houdt zich bezig met dit vraagstuk, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons desgevraagd.

"DNA is actief met dit onderwerp bezig, onder meer via ondersteuning van het proces via de PGA-werkgroep. Ik denk dat verder aan het proces moet worden gewerkt." De Parliamentarians for Global Action (PGA), waarbij volksvertegenwoordigers uit verschillende landen, waaronder Suriname, zijn aangesloten, zet zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten.

Mensenrechtenorganisatie 'Stichting 8 december 1982' is al enige tijd in contact met LGBT-vereniging Parea Suriname om na te gaan hoe de overheid te bewegen bepaalde discriminatoire bepalingen te schrappen uit de Wet Ambtenarenpensioen.

Bij Staatsbesluit van 30 maart 2015 is een bepaling toegevoegd die discriminerend genoemd mag worden. In geval van een "duurzaam samenlevingsverband" maakt de achtergebleven partner van een overleden pensioengerechtigde met dezelfde sekse geen aanspraak op pensioen. Eén van de expliciete voorwaarden is dat "de partners van verschillende sekse zijn". 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen