Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Skalian-bewering Dodson is fabeltje'

Milieuactivist Sleur: 'Skalian-bewering Dodson is fabeltje'

20/01/2018 17:48 - Terence Oosterwolde

Milieuactivist Sleur: 'Skalian-bewering Dodson is fabeltje'

Op 11 januari dit jaar werd deze foto geschoten van een skalian in het stuwmeer. Foto: Collectie ProBioS  

PARAMARIBO - Milieuactivist Erlan Sleur heeft totaal geen boodschap aan de bewering van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dat de skalians op het stuwmeer zijn om kwikresten op te ruimen. "Ik heb al meerdere malen deze uitspraken van Dodson naar het rijk der fabelen verwezen", is zijn ferme reactie.

Volgens Sleur is kwik "bijna inactief" als het op de bodem ligt "omdat het reactieoppervlak relatief klein is". "Maar ga je sedimenten waar slapend kwik inzit omwoelen, dan maak je het fijner verdeeld wat het reactieoppervlak super vergroot met als gevolg dat er meer methylkwik zal worden aangemaakt dat door vissen wordt opgenomen." Hij ziet skalians overigens niet zo snel kwik opruimen omdat de dure ondernemingen daardoor juist alleen verlies zullen lijden. "Dus het verhaal van Dodson rammelt van alle kanten."

Na kritieken uit de gemeenschap over de aanwezigheid van skalians in het stuwmeer, heeft NII zaterdagmiddag een verklaring uitgegeven waarin Dodson probeert de beschuldigingen te weerleggen. "De skalians zijn het meer niet aan het vervuilen. Integendeel, ze ruimen de kwikresten op", aldus de minister.

Sleur, oprichter en voorzitter van ProBioS, Foundation to Protect our Biodiversity in Suriname, wil daar niets van weten. Hij vraagt zich af waarom het allemaal dan zo stiekem is gegaan. "De minister had kunnen scoren door alles netjes wetenschappelijk uit te leggen en de milieuvoordelen aan te halen. Maar nee, het moest stiekem en tussendoor heeft hij zelfs ontkend dat er skalians op het stuwmeer werkzaam zijn."

Het hindert Sleur dat Dodson al eerder heeft gezegd dat de vervuiling door algen komt. "Hoe kunnen we deze minister nog geloven? Deze man moet zich diep schamen voor alle leugens die hij de afgelopen vier weken heeft verteld. Telkens verandert hij zijn verhaal. Deze man is een pathologische leugenaar aan het worden. Ik kan er niks anders van maken."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina