Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Oplossing gezondheidscrisis

COLUMN: Oplossing gezondheidscrisis

22/01/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Als het nog niet voor iedereen duidelijk was, moet dat met het overlijden van zes baby’s in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo toch echt wel het geval zijn. De zorg is in crisis. En hoewel ik niet zo coulant zou zijn als de moeder op de persconferentie van vrijdag, heeft ze gedeeltelijk gelijk: dit nooit weer! Met het stukje daarvoor, dat het geen zin heeft naar schuldigen te zoeken, ben ik het niet eens. Je mag en moet zelfs personen verantwoordelijk houden voor hun handelen. Dat doen we bijna elke dag met de regering, terecht overigens, waarom dan niet in een ziekenhuis?

Ik weet niet of ik daar zo beheerst had gestaan als het mijn kind was geweest. Je baby dood omdat de handhygiëne te wensen overliet. Wat moet ik daar overigens onder verstaan? Medewerkers die niet vaak genoeg de handen wasten? Of deden ze werk met blote handen wat ze protocollair met handschoenen behoren te doen? De rest van de ouders heb ik niet gehoord. Scharen zij zich achter het standpunt dat het geen zin heeft om schuldigen te zoeken? Zouden we op dezelfde manier reageren als bijvoorbeeld werknemers bij een multinational overleden zouden zijn door het niet naleven van de regels?

Natuurlijk kun je stellen dat het beleid van deze en de vorige regering heeft geresulteerd in een financiële crisis, waardoor zorginstellingen die afhankelijk zijn van de overheid, niet de minimale kwaliteit kunnen leveren. En dus ook niet kunnen voldoen aan de handhygiëne, met als gevolg dat zes kindjes het leven hebben gelaten. Het kan. Het is niet mijn zienswijze, maar het is een manier waarop je de zaak kunt benaderen. Echter, het betekent dat we per direct alle ziekenhuizen moeten sluiten. Deze regering lijkt voorlopig niet weg te gaan, net zomin als de financiële zorgen.

Aangezien het sluiten van de zorginstellingen niet logisch is, kijk ik liever naar een oplossing voor de korte termijn. Eigenlijk is het heel simpel. Wij, de Surinaamse bevolking, gaan buiten de regering om zelf ervoor zorgen dat ziekenhuizen over geld beschikken om ons de minimale kwaliteitsstandaarden te kunnen bieden. Salarissen van het personeel en medici, evenals de rekeningen voor elektriciteit, water, telefonie en gas, daar moet de regering voor zorgen. Maar zaken waar er nu een tekort aan is, waardoor zelfs de handhygiëne in het geding is, dat betalen wij. In ieder geval tot 2020.

Het enige dat de regering en De Nationale Assemblee moeten doen, is het wettelijk mogelijk maken. Dat kan, zoals we weten van de Amnestiewet, binnen een wip en een zucht geregeld zijn. Per 01 februari wordt de brandstofprijs, of het nou diesel of benzine is, met vijf cent per liter verhoogd door de oliemaatschappijen. Het geld wordt gestopt in het noodfonds 'Noodfonds Ziekenhuis' waar alleen de leden van de Nationale Ziekenhuis Raad over kunnen beschikken. Niet voor salarissen, reparatie van auto's of rekeningen van de nutsbedrijven. Nee, alleen voor medische verbruiks- en gebruiksartikelen.

Er komt een eenvoudige website waarop te volgen is per dag hoeveel geld er op de rekening staat, door welk ziekenhuis er gebruik van is gemaakt en waarvoor, met onderliggende stukken. Ditzelfde principe zou je kunnen hanteren voor elke aansluiting bij de SWM en EBS en op elke tien Surinaamse dollar aan telefoonkosten. In 2011 gebruikten we per maand dertig miljoen liter brandstof. Dat het verbruik in zeven jaar tijd onherroepelijk is toegenomen, laat ik even buiten beschouwing. De noodheffing, op basis van deze cijfers, levert maandelijks een bedrag van anderhalf miljoen Surinaamse dollar op. En als het niet genoeg is, dan verdubbel je de heffing. We zouden ook op elk verkocht pakje sigaretten SRD 0,25 kunnen innen en op elke softdrink en elk biertje tien cent.

Het fonds wordt binnen de kortste keren een vetgespekte kas, buiten bereik van de overheid. Een makkelijk in te voeren noodoplossing, die op de korte termijn soelaas kan bieden. Voor de lange termijn zijn er natuurlijk andere maatregelen nodig. Ach nee, laat maar. Ik hoor de kritiek al. We helpen op deze manier het kabinet Bouterse II uit de brand en wij moeten weer de rekening betalen voor het wanbeleid van deze regering. U heeft gelijk. Helemaal. Maar wat is uw kortetermijnoplossing dan?

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina