Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 155 jaar geleden is als gisteren

155 jaar geleden is als gisteren

25/01/2018 06:02 - Stuart Rahan

Initiatiefnemer Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen bij de presentatie van de website Slavenregisters.

Initiatiefnemer Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen bij de presentatie van de website Slavenregisters. Foto: Stuart Rahan  

AMSTERDAM - “De afschaffing van de slavernij is dit jaar 155 jaar geleden. In vergelijking met het bestaan van de mensheid lijkt het wel gisteren. Waar praten we over?” Op het podium staat Carina Klaren, voorzitter Stichting Surinaamse Genealogie. Een blonde vrouw van wie slechts haar krullen kunnen verraden dat generaties terug iemand uit het geslacht waar zij uit voortkomt een tot slaaf gemaakte Afrikaanse kan zijn geweest. Inderdaad, haar betovergrootmoeder was de dochter van een tot slavin gemaakte Afrikaanse vrouw.

"Aan tafel werd er niet over gepraat. Dat werd verzwegen maar de donkere mensen op oude familiefoto's riepen meer vragen op dan beantwoord werden." Ze had wel een praatgrage oude tante maar als jong meisje had Klaren er geen oren naar. "Had ik toen maar geluisterd en mij de verhalen eigen gemaakt. Helaas is dat nu te laat", zegt zij. Nu heeft zij een zoon van 47 jaar maar deze is er nog niet mee bezig. "Ik hoop dat hij op een dag wel vragen gaat stellen."

De digitalisering en openbaarmaking van de slavenregisters is het initiatief van Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen die een partner vond in Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Beide historici zagen er de noodzaak van in dit stukje geschiedenis toegankelijk te maken, niet alleen voor wetenschappers maar meer nog voor nazaten van slaafgemaakten. De slavenregisters hadden meer een boekhoudkundig karakter wat blijkt uit de nadruk op de kolommen van mutaties van vermeerdering en vermindering.

Met een muisklik kan je nu als nazaat zo te weten komen uit welke moederbuik je voortkomt. Vaders werden niet geregistreerd uit een aantal overwegingen. Van veel kinderen was bekend dat hun biologische vader de plantage-eigenaar was. "Maar het overgrote deel van de kinderen werd verwekt door mannelijke slaafgemaakten die, om te voorkomen dat er ruzies tussen plantage-eigenaren ontstonden, niet werden geregistreerd", vertelt Van Galen. Het totale project kostte 80.000 euro. Het is gerealiseerd met inzet van een groot aantal vrijwilligers in zowel Suriname als Nederland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina