Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: Gezondheidszorg en leiderschap

ANALYSE: Gezondheidszorg en leiderschap

25/01/2018 17:00

Patrick Pengel (m) verantwoordelijk voor het departement van Volksgezondheid.

Patrick Pengel (m) verantwoordelijk voor het departement van Volksgezondheid.  

ANALYSE - ALLES WAT MIS kan gaan in de gezondheidszorg, gaat ook mis. Met als voorlopig dieptepunt de dood van zes baby’s in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo binnen enkele dagen. Of dat drama, al dan niet zijdelings, een gevolg is van de financiële crisis waar ook de medische sector onder lijdt, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Maar dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat de neergang compleet wordt, is overduidelijk.

Tekst: Armand Snijders - Beeld: Jason Leysner

ZIEKENHUIZEN, MEDISCHE ZENDING, ARTSEN en verpleegkundigen die niet betaald worden, poliklinieken van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) in financiële nood, tekorten aan levensreddende vaccins voor zuigelingen, laboratoriumonderzoeken en operaties die niet kunnen worden uitgevoerd, een geflopte Algemene Ziektekostenverzekering: het is slechts een kleine opsomming van de problemen waar de gezondheidszorg de afgelopen jaren mee wordt geconfronteerd. En die allemaal hun oorzaak vinden in de failliete staat van lanti, het falende beleid van de regering en bovenal het gebrek aan leiderschap.

Tot overmaat van ramp lopen, vaak door buitenlandse donoren gefinancierde, projecten om de infrastructuur in de gezondheidszorg te verbeteren, volledig spaak. Meestal liggen misstanden en onvolkomenheden van Surinaamse zijde daaraan ten grondslag, zo onthulde de Ware Tijd eerder deze week. Daardoor laat de bouw van onder meer een hypermodern Academisch Medisch Centrum Suriname, enkele jaren geleden met veel bombarie en trots aangekondigd door de regering-Bouterse, vooralsnog op zich wachten. En gezien de huidige signalen is het maar de vraag of dat AMC-SU er ooit komt. Ook de bouw van zeven nieuwe RGD-poliklinieken ligt stil.

Ziekenhuis Wanica

ANDERE PROJECTEN LOPEN keer op keer vertraging op en zijn nog altijd niet afgerond. Zo beschikt Wanica nog altijd niet over een eigen ziekenhuis, dat door China wordt gefinancierd. Nadat de bouw op 15 november 2014 te Vredenburg serie B na de nodige dyugudyugu officieel van start was gegaan, gooiden allerlei onduidelijke problemen roet in het eten. De beoogde oplevering in 2016 werd niet gehaald, vervolgens zou die dit jaar moeten plaats vinden. Ook dat bleek te optimistisch, de bouw ligt momenteel zelfs nagenoeg stil. Raadsadviseur Winston Lackin verzekerde vorig jaar echter dat het ziekenhuis vóór de verkiezingen van 2020 operationeel zal zijn. Dat zal waarschijnlijk wel gebeuren, de regering moet immers tegen die tijd kunnen schermen met iets dat wel is gerealiseerd. Het Marwina-ziekenhuis in Albina is vorig jaar wel opgeleverd, weliswaar enkele jaren later dan was beloofd. Maar het is nog altijd niet operationeel omdat de inrichting grotendeels ontbreekt.  

Vuist op tafel

De zelfgeproclameerde volkspresident is grotendeels onzichtbaar en lijkt niet meer bij machte te zijn om zaken naar zijn hand te zetten

VEEL VAN DE problemen zijn het gevolg van het falende leiderschap van president Desi Bouterse. Hij is immers de man die de macht en het gezag heeft om met zijn vuist op tafel te slaan en van zijn ministers en andere beleidsmakers te eisen dat ze actie ondernemen. Maar Bouterse is niet meer de Bouterse zoals we hem vroeger kenden. De zelfgeproclameerde volkspresident is grotendeels onzichtbaar en lijkt niet meer bij machte te zijn om zaken naar zijn hand te zetten. Misschien heeft het met zijn tanende gezondheid te maken. Maar, en dat is de kritiek vanuit de samenleving, hoe ziek hij ook is en wat hem ook mankeert, hij hoeft zich geen zorgen te maken over gebrekkige zorg. Met zijn puike verzekering kan Bouterse zelf anytime op kosten van de belastingbetaler naar Cuba vliegen voor een optimale behandeling. Het ironische is natuurlijk dat het volk dat in feite opdraait voor zijn welzijn, zelf is overgeleverd aan een tekortschietend medisch systeem dat wrang genoeg is uitgehold door het falen van zijn eigen president.  

Onacceptabel

HET IS ONACCEPTABEL dat Bouterse enkele weken geleden Patrick Pengel, die als minister toch al worstelt met alle problemen waar het departement van Volksgezondheid mee kampt, ook belast heeft met de leiding van het eveneens hoofdpijnministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat is teveel gevraagd en het bewijs dat Bouterse niet meer in staat is om besluiten te nemen en te oordelen of hij de ontslagaanvraag van onderwijsminister Robert Peneux wel of niet accepteert. Om diezelfde reden neemt minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie al driekwart jaar ook waar bij Justitie en Politie. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om een nieuwe minister te benoemen? Immers, de voorgaande zeven jaar had Bouterse daar al reshuffelend een gewoonte van gemaakt... 

Het is hoe dan ook schrijnend dat vanuit de regering niemand het voortouw neemt om de problemen in de gezondheidszorg bij de wortel aan te pakken. Er wordt vooral gezwegen en hooguit af en toe aan symptoombestrijding gedaan (lees: na tal van protesten een deel van achterstallige gelden overmaken aan instellingen in de gezondheidszorg). Ook rond de kwestie van de overleden baby's bleef het akelig stil. Bouterse spande de kroon: van een staatshoofd zou je toch op zijn minst mogen verwachten dat hij de rouwende ouders een troostend woord zou gunnen. Maar dat bleef uit. Terwijl hij de eerste weken van het jaar weer totaal onzichtbaar was, verscheen hij vrijdagavond plotsklaps wel bij een structurenvergadering van de Nationale Democratische Partij om tegen beter weten in te zeggen dat hij met een gerust hart de verkiezingen van 2020 tegemoet gaat. 

Andere mening

IN HET WEEKEND reisde hij volgens het NII naar een niet nader genoemd dorp in het Tapanahony-gebied, waar hij de bewoners voorhield 'oog en oor voor elke Surinamer' te hebben. De ouders van de gestorven baby's, het ziekenhuispersoneel dat elke maand maar moet hopen dat het salaris zal worden uitbetaald en patiënten die worden geconfronteerd met gebrekkige zorg, zullen daar een andere mening over op nahouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina