Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Simons dokt

COMMENTAAR: Simons dokt

25/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Simons dokt

 

ASSEMBLEEVOORZITTER EN ARTS Jennifer Geerlings-Simons heeft het verzoek van de oppositie afgewezen een debat te houden over de gezondheidszorg . Ook aan het bespreken van de recente dood van zes baby’s wordt geen goedkeuring gegeven, omdat een onafhankelijk onderzoek wordt afgewacht. De voorzitter heeft wel de opening gemaakt om tijdens de begrotingsbehandeling de financiële problemen in de gezondheidszorg te bespreken.

Gelet op de ernstige dreiging van medische specialisten om vanaf 1 februari alleen ernstige SZF-gevallen te behandelen, is er voldoende aanleiding om een spoeddebat in te lassen. De situatie is te ernstig en vraagt om duidelijkheid. Terecht is hier de conclusie: Geerlings-Simons dokt of houdt op zijn minst de regering uit de wind. Een volksvertegenwoordiger onwaardig. Het uitblijven van een waarheidsgetrouwe verklaring over de vastgelopen onderhandelingen tussen de regering en de medisch specialisten en de oorzaak van de dood van de baby's trekt een zware wissel op de geloofwaardigheid van de regering.

Het onafhankelijk onderzoek, waarvoor (ook) buitenlandse expertise wordt ingezet, moet precies vaststellen of de dood van de baby's enig verband houdt met de heersende crisissituatie in de ziekenhuizen of dat er sprake is van een incident. Mocht blijken dat het beleid heeft gefaald waardoor levens zijn te betreuren, is de minister van Volksgezondheid de eerste die de eer aan zichzelf moet houden. Dat heet 'ministeriële verantwoordelijkheid'. In de kwestie van de overleden kindjes is het tot nu toe slechts een woordenspel gebleven en neemt niemand onverkort verantwoordelijkheid. Is hier niet ambtshalve een taak voor het Openbaar Ministerie weggelegd om te onderzoeken of er sprake is van dood door schuld en vervolgens daarnaar te handelen?

Het is meer dan logisch dat thans grote onrust ontstaat onder personen die op de lijst staan om geopereerd te worden en moeders die moeten bevallen. Door al de berichten over de onveilige toestand in het ziekenhuis ontstaat er steeds meer twijfel over verpleging, tijdens en na de ingreep, als de berichten blijven aanhouden over een slechte hygiëne en tekort aan medicamenten. Patiënten worden gekweld en geestelijk kapotgemaakt.

De situatie mag niet onder de mat of op de lange baan worden geschoven. Parlement én regering hebben de bestuurlijke en morele plicht om de bezorgdheid onder de samenleving weg te nemen en de veiligheid in ziekenhuizen te garanderen. In het spoeddebat hadden ook meteen de ernstige vertragingen van het nieuwe AMC-SU en drie RGD-poli's - waarvoor buitenlandse financiers middelen hebben vrijgemaakt - kunnen worden besproken. Want hier geldt nu extra wrang: terwijl het geld allang beschikbaar is, sterven er patiënten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina