Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pokigron heeft nog deze maand permanent stroom

Pokigron heeft nog deze maand permanent stroom

25/01/2018 00:04 - Gilliamo Orban

Volgens Rabin Parmessar, directeur van de Energiebedrijven Suriname, heeft Pokigron nog in januari permanent stroom.

Volgens Rabin Parmessar, directeur van de Energiebedrijven Suriname, heeft Pokigron nog in januari permanent stroom. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “We zetten de puntjes op de i”, zegt Rabin Parmessar, directeur van de Energiebedrijven Suriname over het elektriciteitsproject van Pokigron en omgeving. Ongeveer vijfhonderd huishoudens en bedrijven zullen hierdoor permanent stroom hebben. Het project moest eerder zijn opgeleverd. “Wij hebben ons werk al gedaan, maar de mensen moesten hun huisinstallatie in orde maken. We zijn daarmee bezig.”

Met de huidige opwekinstallatie van twee generatoren in Atjoni met elk een capaciteit van 350 kilowatt, krijgen de mensen momenteel gedurende zes uur per dag stroom. Bij deze dieselcentrale wordt nu een opweksysteem met 1.680 zonnepanelen geïntegreerd om het lokale distributienetwerk te voeden. Ook wordt het bestaande netwerk geüpgraded.

De sterke afhankelijkheid van de traditionele brandstof, zoals diesel, die niet altijd tijdig beschikbaar is, zal hiermee sterk verminderd worden. Een deel van de energie die overdag wordt opgewekt door de zonnepanelen zal worden opgeslagen voor gebruik 's avonds. Het project is geraamd op 2,5 miljoen US dollar.

Eerder zei Dennie Jeroe, één van de kapiteins van Pokigron, dat de 24-uurs stroom zal zorgen voor enorme ontwikkeling voor het dorp. Hij noemde onder meer bevordering van ondernemerschap. Atjoni dat behoort tot Pokigron fungeert al jaren als een aanmeerplaats voor de bewoners van het achterland en is uitgegroeid tot een verzamelpunt voor economische bedrijvigheid. Echter, deze activiteiten kunnen zich niet volledig ontwikkelen wegens beperkte beschikbaarheid van stroom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen