Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wel verband bacterie en overleden baby's AZP'

'Wel verband tussen infectiebacterie en overleden baby's AZP'

26/01/2018 19:07 - Van onze redactie

Volksgezondheid: 'Geen verband infectiebacterie en dode baby's'

Minister Patrick Pengel (m) voert het woord tijdens de spoedpersconferentie. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - "Er is geen oorzaak en gevolg gevonden tussen de infectiebacterie en de dood van de baby's in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo." Die mededeling is vrijdagmiddag gedaan tijdens een spoedconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. Nog geen twee uur daarna krabbelde het departement terug en werd gesteld dat de zes baby's wel degelijk door de serratia-bacterie om het leven zijn gekomen.

Tijdens de persconferentie werd in eerste instantie gesteld dat de bron van de zeldzame serratia-bacterie die op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis was ontdekt niet was vastgesteld. Ook zou er geen verband zijn met de dood van de baby's.

"Het is moeilijk te pinpointen wat de doodsoorzaak van de baby's is geweest", werd gesteld op basis van een voorlopig rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho). Na de persconferentie kreeg minister Patrick Pengel echter een ander rapport waaruit wel blijkt dat de baby's zijn overleden alsgevolg van de bacterie.

Intussen is NICU weer opengesteld omdat alleen het AZP deze specialistische zorg biedt. De medewerkers op die afdeling moeten nu letten op de handhygiëne en het steriliseren van herbruikbare medische equipment. Paho adviseert om een Nationaal Surveillancesysteem voor infecties op te zetten, waarbij alle zorginstellingen verplicht zijn bacteriële infecties te melden. Volgens de autoriteit is namelijk gebleken dat de rapportage van dit soort gevallen slecht is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina