Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bijna alle kinderen ervaren geweld in opvoeding

Bijna alle kinderen ervaren geweld in opvoeding

27/01/2018 00:02 - Wilfred Leeuwin

Illustratie: Edward Wong Loi Sing.

Illustratie: Edward Wong Loi Sing.  

PARAMARIBO - Kinderbescherming heeft tegenwoordig een veel diepere betekenis en houdt veel meer in dan voorheen. Bescherming van het kind moet dus naar een hoger niveau worden gebracht. “De bescherming moet intensiever en effectiever en vooral naar de internationaal geldende wettelijke regels worden aangepast", zegt de jurist Sharon Geerlings-Headley.

Zij constateert dat 94 procent van alle kinderen een vorm van geweld in de opvoeding ondervindt. Geerlings was vrijdag een van de sprekers op het symposium 'Samenwerking en bewustwording van de kinderbescherming in Suriname', georganiseerd door het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz) van het ministerie van Justitie en Politie. Ze stelt eveneens dat het vertrappen van kinderrechten ernstiger vormen aanneemt.

"We begrijpen dan dat we niet met dezelfde middelen en op dezelfde manier de kinderbescherming ter hand kunnen nemen. We moeten onze strategieën hiervoor aanpassen met wetgeving, methoden, personele bezetting en vereiste voorkennis. Er zijn veel belangrijke aandachtsgebieden, waarvan er enkele extra aandacht vragen", zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Hij noemde misbruik van de ouderlijke macht, verwaarlozing en slechte opvoeding, slecht levensgedrag bij ouders, uitsluiting van de ene ouder door de andere bij de opvoeding en misdrijven van ouders tegen het kind.

Hij stelde ook dat jeugdigen die een strafbaar feit plegen, vooral komen uit een huissituatie waarin zij in enorme nood verkeren. Van daaruit zijn zij in een toestand terechtgekomen waarin criminele invloeden aanwezig zijn die inwerken op de jeugdigen. Waarnemend hoofd van het bureau Astrid Kandhai en onderhoofd Herman Edo, zeggen dat met het symposium er een betere samenwerking moet komen met zowel interne als externe partners die betrokken worden bij kinderbescherming.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen