Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belgische onderscheiding voor Joyce van Genderen

Belgische onderscheiding voor Joyce van Genderen-Naar

29/01/2018 05:28 - Ivan Cairo

Joyce van Genderen-Naar (eerste vanuit links) is de eerste advocaat van Surinaamse afkomst die is benoemd in de graad van Ridder in de Leopoldsorde van België.

Joyce van Genderen-Naar (eerste vanuit links) is de eerste advocaat van Surinaamse afkomst die is benoemd in de graad van Ridder in de Leopoldsorde van België. Foto: Facebook ACP-EU Joint Parliamentary Assembly Suriname  

PARAMARIBO - Joyce van Genderen-Naar is onlangs door de Belgische regering gedecoreerd als Ridder in de Leopoldsorde voor haar verdiensten als advocaat in België en op ander gebied. De Leopoldsorde is één van de drie nationale Belgische orden. Zij is de eerste advocaat van Surinaamse afkomst die is benoemd in de graad van Ridder in de Leopoldsorde van België en het ereteken van België mag dragen.

"Dit is ook een grote eer voor Suriname, aangezien men mij hier in Brussel beschouwt als de eerste advocaat van Surinaamse afkomst aan de balie van Brussel, die zich inzet voor de belangen van haar landgenoten, vooral de handelsbelangen", zegt ze tegen de Ware Tijd. In oktober 1992 begon ze haar stage bij een advocatenkantoor in de Belgische hoofdstad en in 1993 werd ze toegelaten tot de balie. Zij heeft ook jarenlang haar krachten gegeven aan de Surinaamse ambassade in België.

De juriste behartigt onder meer de (handels)belangen van Surinamers in en buiten de Europese Unie (EU). Eén van haar grootste juridische successen was in 1995 toen ze Suriname verdedigde in een zaak waar een Belgisch bedrijf een vordering tegen het land had ingesteld. Op grond van de verdediging die Van Genderen-Naar baseerde op het Immuniteitsverdrag van Brussel van 10 april 1928, verklaarde de rechtbank van Antwerpen zichzelf en andere Belgische rechtbanken onbevoegd. Suriname won die rechtszaak glansrijk.

Recentelijk heeft zij ook een analyse voor De Nationale Assemblee (DNA) gemaakt over de voor- en nadelen van de Economische Partnerschapsverdragen (EPA's) met de EU. Ook rondom het parlementaire debat over de Alcoa/Suralco-kwestie assisteerde ze het parlement bij de voorbereiding. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons stelt dat personen van Surinaamse origine overal in de wereld "geweldige prestaties" leveren. Ze is in het geval van Van Genderen-Naar "trots en verheugd" door de Belgische onderscheiding.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina