Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beperking export rondhout onduidelijk

Beperking export rondhout onduidelijk

29/01/2018 10:23 - Beta Debidien

Op het terrein van de haven te Nieuw-Nickerie zijn duizenden houtblokken opgestapeld voor de export.

Op het terrein van de haven te Nieuw-Nickerie zijn duizenden houtblokken opgestapeld voor de export. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Het proces voor het afbouwen van de export van rondhout is ingezet, “maar er zijn belangen die spelen omdat er mensen zijn die vrezen dat ze hun inkomsten uit de branche zullen verliezen. In elk geval is er eenheid binnen de regering dat de export moet verminderen”. Dit heeft minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme zaterdag in Nickerie gezegd. Wanneer de export zal worden afgebouwd, weet hij niet.

Het zou per eind november vorig jaar gebeuren, maar door allerlei vertragingen zal nu ook de nieuwe streefdatum van 1 februari niet gehaald worden. Ook dat hebben belanghebbenden tegengewerkt, "maar wij gaan gestaag in de richting van beperking van rondhout en de verhoging van export met een fiscale waarde die de mensen moeten betalen wanneer zij rondhout willen exporteren". Het gaat er bij de regering om dat zoveel mogelijk rondhout lokaal verwerkt wordt, waarmee ook meer werkgelegenheid wordt geschapen.

Ondernemer Imro Manglie zegt dat er al een verbod was op export van rondhout. Hij kan daarom niet begrijpen dat er plotseling in het hele land hout gekapt wordt voor verscheping naar het buitenland. Hij vraagt zich af welk beleid gevoerd wordt om het milieu en de natuur te beschermen. De ondernemer is er niet over te spreken dat op het terrein van de haven te Nieuw-Nickerie duizenden houtblokken opgestapeld zijn voor de export.

Manglie is bovendien boos omdat grote hoeveelheden kunstmest die met de boot worden aangevoerd in Nickerie niet vlot kunnen worden afgevoerd. Havenbeheer stelt namelijk dat er niet meer dan vier vrachtwagens tegelijk op het haventerrein mogen, terwijl het gaat om duizenden metrieke ton kunstmest die binnen enkele dagen afgevoerd moeten worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen