Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Misdraging politieman

COMMENTAAR: Misdraging politieman

29/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Misdraging politieman

 

DE AFGELOPEN DAGEN hebben zich op en rond sportvelden ernstige gevallen van wangedrag voorgedaan. Voetballers die scheidsrechters bedreigden en/of mishandelden, ruziemakende basketballers op het veld en een basketballer die zelfs met een mes een ruzie met een tegenstander wilde beslechten. Dit wangedrag mag niet getolereerd worden. Gelukkig dat in twee gevallen aan voetballers forse straffen zijn opgelegd. In één geval is beroep aangetekend. De basketbalassociatie moet zich nog uitspreken.

In ons sportcommentaar is vaker gewezen op de voorbeeldfunctie die moet uitgaan van volwassen sporters, coaches of andere begeleiders, omdat jeugdigen tegen hen moeten opkijken. Maar er zijn gevallen waarbij niet voorbij mag worden gegaan aan de functie van betrokkene in het dagelijkse leven. Het relatief in zittingsduur jonge bestuur van de Surinaamse Politiebond heeft sinds het ruim één jaar geleden werd gekozen nogal wat kritiek over zich heen gekregen voor zijn wijze van optreden. Nog vers in het geheugen ligt de barricade van de straat bij het hoofdbureau aan de Duisburglaan, waarover in de samenleving met walging is gesproken.

Het bestuur had zijn handen in onschuld gewassen en gezegd de manschappen te hebben opgeroepen hun actie achterwege te laten. Maar hoeveel gezag heeft het bestuur als men zo een oproep negeert? Het gezag van het bestuur heeft het vorig weekend weer een deuk gehad toen één van de bestuursleden, in zijn functie van voorzitter van de Politievoetbalvereniging zich liet gaan. Mielando Atompai heeft in de rust van de thuiswedstrijd tegen Inter Moengotapoe scheidsrechter Mozes Keketie bedreigd en beledigd. "Efu mi no fon yu, mi e go pai wan man fu fon yu", riep hij naar de arbiter.

Het is gebruik dat elke ploeg die thuis speelt, moet zorgen voor een verfrissing voor de wedstrijdleiding tijdens de rust. Atompai wilde dat PVV dat niet zou doen en riep "Unu no e gi dagu watra", doelend op het arbitrale kwartet. Dit is walgelijk gedrag. Hoewel hier sprake is van verbaal geweld zou een gepaste straf op zijn plaats zijn. Terwijl de tuchtcommissie van de Surinaamse Voetbalbond woensdag verschillende spelers die over de scheef waren gegaan hoorde en strafte, is Atompai niet eens opgeroepen.

Wordt er hier met twee maten gemeten? Is er sprake van belangenverstrengeling aangezien er collega-politieagenten zitten in het disciplinaire orgaan én in het hoofdbestuur van de SVB? Keketie heeft bij de politie een klacht ingediend, ook over vernieling van zijn auto na de wedstrijd. Hoe zal daarmee worden omgegaan? Gelet op de trend van wangedrag de afgelopen tijd mag niet meer van een incident gesproken worden. Het wangedrag van spelers en coaches lijkt steeds meer een structureel karakter te krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina