Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Erwin de Vries overleden

'Het is een zware klap voor ons'

01/02/2018 08:26 - Van onze redactie

Erwin de Vries bezig met borstbeeld van Astrid Roemer. Zijn eigen borstbeeld staat inmiddels op het terras van café ’t Vat.

Erwin de Vries bezig met borstbeeld van Astrid Roemer. Zijn eigen borstbeeld staat inmiddels op het terras van café ’t Vat.  

PARAMARIBO - Kunstschilder en beeldhouwer Erwin de Vries is woensdagavond na een kortstondig ziekbed overleden op 88-jarige leeftijd. Dit bevestigt de familie in een verklaring. In de nacht van zondag op maandag werd De Vries onwel en meldde zich aan bij de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij moest geopereerd worden wegens ernstige inwendige bloedingen.

"Na een succesvol verlopen operatie werd Erwin op de Intensive Care behandeld. Echter hebben de intensiteit van de operatie en de status van zijn conditie hun tol geëist en heeft hij op woensdagavond de geest gegeven."

De familie doet een dringend beroep op een ieder de privacy van de familie te respecteren in deze droevige tijd. De details betreffende de uitvaart worden nader bekendgemaakt. 

"Het is een zware klap voor ons", reageert Harriette Bholasingh-Helstone, onderdirecteur Cultuur, op het overlijden van De Vries. "We zijn in samenwerking met hem bezig geweest zijn borstbeeld te plaatsen bij 't Vat. En ook is het de bedoeling dat de Kleine Dwarsstraat naar hem vernoemd wordt. Erwin was hiervan op de hoogte."

Bekende beelden van De Vries zijn die van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein, Henck Arron tegenover het Kabinet van de President en Fred Derby op het kruispunt van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Fred Derbystraat. De Vries vervaardigde ook een borstbeeld van zwemmer en Olympsich kampioen Anthony Nesty en recentelijk van Astrid Roemer en zwemster Ranomi Kromowidjodjo. Veel van zijn schilderijen zijn aangekocht door verzamelaars, banken, verzekeraars en particulieren. De Vries schilderde niet alleen abstract werk, maar ook portretten.

In Nederland staan van hem onder meer borstbeelden van schrijver Simon Carmiggelt, politicus Joop den Uyl, voetballer Clarence Seedorf en cabaretier Toon Hermans. Het leverde hem de bijnaam "de Caribische Rembrandt" op. Ook het Nationaal Monument Slavernijverleden in het het Amsterdamse Oosterpark is door hem vervaardigd. Op 4 september 2009 is De Vries door de Amsterdamse cultuurwethouder Gehrels benoemd tot ereburger van die stad.

Met zijn schilderijen en beelden exposeerde De Vries solo in het Stedelijk Museum de Kunsthal (Rotterdam), op Jamaica en in veel andere landen. In 2014 presenteerde de eigenzinnige kunstenaar een overzichtsexpositie van zijn werk in De Hal. De Federatie van Beeldend Kunstenaars in Suriname heeft hem daar uitgebreid in het zonnetje gezet. Erwins droom, een eigen museum, is tijdens zijn leven niet gerealiseerd. De Vries was gedecoreerd tot Drager van het Groot Lint in de Ere-Orde van de Gele Ster.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen