Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-jeugdambassadeurs sceptisch over voorstel

Oud-jeugdambassadeurs sceptisch over voorstel

01/02/2018 13:03 - Merredith Bruce

Oud-jeugdambassadeurs sceptisch over voorstel

 

PARAMARIBO - Gewezen Caricomjeugdambassadeurs Raynell Enfield en Farah Khodabaks plaatsen kanttekeningen bij hetrecente voorstel van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) over de kandidatuur van een jeugdparlementslid voor de functie van jeugdambassadeur.

Het jeugdcollege wil dat een lid dat zich kandidaat wenst te stellen voor de functie als Caricom-, Millenniumdoelen- of Sportambassadeur al vóór de screening zijn lidmaatschap moet opzeggen. Dit staat in een voorstel dat onlangs is aangenomen tijdens een openbare vergadering. Het voorstel houdt ook in dat zo een lid niet meer wordt hersteld in deze functie, ook als hij niet als ambassadeur wordt gekozen. Het is de bedoeling om dit voorstel voor te leggen aan de kiescommissie.

Enfield die van 2007-2011 jeugdparlementariër was en daarna tot 2013 Caricom-jeugdambassadeur, kan zich niet helemaal terugvinden in het voorstel. Hij vindt dat hiermee de democratische vrijheid van een jeugdparlementariër aangetast wordt.

Khodabaks die tevens lid is van de Jeugdadviesraad, constateert dat leden van het NJP voorbijgaan aan regels van hogere orde. Ze verwijst naar het Staatsbesluit van het jeugdparlement, waarin gronden voor het beeindigen van het lidmaatschap van een jeugdparlementariër zijn vastgesteld.

Hoewel het Jeugdparlement voorstellen mag aandragen, is het orgaan niet in de positie om besluiten te nemen op dit gebied. De Staatsbesluiten en het Ordereglement moeten geraadpleegd en nageleefd worden", stelt Khodabaks verder. Ze benadrukt dat het NJP een inspraakorgaan is van de jeugd en de regering advies moet geven over het jeugdbeleid. "Het is van eminent belang dat de acties die ondernomen worden door het jeugdparlement in lijn staan met het Staatsbesluit, Ordereglement en de eigen taken en bevoegdheden.".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina