Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bryan Muntslag: ‘Het was overweldigend’

Bryan Muntslag: ‘Het was overweldigend’

02/02/2018 19:45 - Donovan Mijnals

Brian Muntslag in Thalia met zijn eerste solo-show.

Brian Muntslag in Thalia met zijn eerste solo-show. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - “Het was geweldig!” “Het was prachtig.” De kreten van goedkeuring vloeien in overvloed bij His-Tori, de eerste soloshow van Bryan Muntslag. De zanger zette woensdag Thalia op stelten met classics van Suripop, South South West en verschillende buitenlandse artiesten.

Het publiek hangt vanaf het begin van de show bijna letterlijk aan zijn lippen en er ontstaat een sublieme interactie tussen artiest en toeschouwers. Na het concert is Muntslag extatisch: "Ik had niet verwacht dat de sfeer zo verschrikkelijk goed zou zijn, het was overweldigend."

Muntslag zong zich bij verschillende nummers de longen uit het lijf. Toch kwamen de echte hoogtepunten bij de Surinaamse liedjes. Zo bezorgde hij het publiek samen met de originele bezetting van South South West momenten van nostalgie met covers en originele nummers van de band. Maar ook 'Ini Wan Dren' met Trees Ralim bleek een publieksfavoriet.

Toen hij tot complete verrassing van eenieder Maroef Amatstam naar voren riep om met 'Troe Troe Lobi' een ode te brengen aan diens broer Ragmad, ging het publiek helemaal uit zijn dak. "Ik wist niet dat hij me zou roepen. Maar als je met iemand opgroeit, dan weet je ongeveer waarmee hij je kan 'plagen' eigenlijk", lacht Maroef na de show.

De twee zijn al decennialang bevriend. Hoewel ze de voorzangers waren van rivaliserende bands, kwamen ze toch geregeld bij elkaar. "Ik vond dit een geweldige show. Bryan heeft het uitstekend gedaan. Hij is voor mij ook een inspiratie en ik ben fan van hem." Hij wordt er helemaal warm van dat Muntslag eraan gedacht heeft om apart een ode aan Ragmad te brengen. De zanger overleed zeven jaar geleden na hartfalen.

Muntslag bracht ook een ode aan andere overleden Surinaamse grootheden. Begeleid door Eric Refos op de gitaar zongen de hoofdzanger en Cheryll Rijger 'Saide yu gwe' uit de Suripopcollectie, terwijl achter hen op een scherm foto's te zien waren van onder meer Clinton Kaersenhout, Carla Lamsberg, Shirley Mungroo, Gerold Limon, Raymond Lokhin en Herman Pontjopawiro. De ode oogstte luid applaus van het publiek.

Tijdens het concert waren er ook speeches. Henk van Vliet vertelde dat het in de jaren zestig en zeventig heel gebruikelijk was dat popartiesten hun shows in Thalia hielden. Dat werd echter lange tijd niet meer gedaan. Vorig jaar deed hiphopartiest Donavey al de aanzet en gaf er een concert met alleen eigen nummers. Nu in navolging daarvan ook Muntslag daar een show gaf, hoopt Van Vliet dat andere artiesten er inspiratie uit putten en Thalia als 'concerthuis' gaan zien.

Ook de band, geleid door de amper twintigjarige Rolinzo Huur, oogst veel bewondering bij zowel het publiek als de artiesten op het podium. "Ik denk dat we vanavond hebben laten zien dat wat uit Suriname komt ook goed kan zijn", zegt Muntslag. Hij maakt wel duidelijk dat iedereen ontzettend hard heeft moeten werken om dit resultaat te verkrijgen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina