Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Armoedige 'lanti beri' door beperkt budget

Armoedige uitvaart overheid door beperkt budget

03/02/2018 10:16

Armoedige uitvaart overheid door beperkt budget

 

PARAMARIBO - “Bij een overheidsbegrafenis heb je geen keus. De ondernemer met wie er een overeenkomst is, beslist wanneer en hoe laat je wordt begraven”, zegt een ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Op dit moment staan uitvaartondernemers niet te springen om met de overheid in zee te gaan.

Slechts één uitvaartbedrijf accepteert nog overheidsopdrachten voor begrafenissen. "De ondernemingen willen contant geld zien, omdat de overheid torenhoge schulden bij hen heeft." Via Sozavo wordt SRD 1.500 uitgekeerd, ongeacht de hoogte van de offerte van de ondernemer. "Als de financiële middelen er zijn wordt het bedrag uitgekeerd anders niet." Volgens de ambtenaar willen de ondernemingen niet meer werken met een garantiestelling van het ministerie.

De overheid laat niet alleen personen begraven van wie de familie niet te achterhalen is. Ook families die niet in staat zijn om een begrafenis te bekostigen kunnen aankloppen bij het ministerie. De Ware Tiijd zocht contact met Sozavo nadat afleggersvereniging Michaël zich eerder deze week zich tegenover de redactie had beklaagd over de wijze waarop twee baby's twee weken terug zijn begraven. De families van de twee kinderen hadden aangeklopt bij de overheid om de begrafenis op zich te nemen.

De afleggersvereniging had ook kritiek op de slechte staat waarin de begraafplaats te Welgedacht A volgens haar verkeert. Districtscommissaris Sarwan Ramai van Wanica Noord-West, onder wiens beheer de overheidsbegraafplaatsen in het gebied vallen, beweert het tegendeel. Hij zegt dat de openbare begraafplaats de afgelopen week is schoongemaakt door gedetineerden.

Het commissariaat ontvangt slechts de legeskosten van SRD 4,50 die de begrafenisondernemer per begrafenis moet betalen. Nadat de ondernemer met wie de overheid een overeenkomst heeft zich registreert voor een begrafenis, krijgt hij een plek aangewezen waar hij mag begraven. Alle openbare begraafplaatsen vallen onder de verantwoordelijkheid van de dc in een district of bestuursressort.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina