Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Canawaima aan handen en voeten gebonden

Canawaima aan handen en voeten gebonden door vonnis

03/02/2018 07:14 - Merredith Bruce

Reizigers lopen naar de Canawaima-veerboot die de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudt. Door beslaglegging op de bankrekeningen kan het management geld het personeel niet betalen.

Reizigers lopen naar de Canawaima-veerboot die de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudt. Door beslaglegging op de bankrekeningen kan het management geld het personeel niet betalen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “De voortgang van een bedrijf wordt gewoon verstoord omwille van één persoon. Dit vind ik absurd”, zegt Marlon Schoonhoven, president-commissaris van de Canawaima Management Company (CMC), het bedrijf dat de verbinding onderhoudt tussen Suriname en Guyana. Nadat de rechter bepaalde dat het bedrijf 15.000 US dollar moet betalen aan terminalmanager Cynthia Enser, is beslag gelegd op de twee bankrekeningen van het bedrijf.

Enser is vorig jaar door het bedrijf op non-actief gesteld vanwege vermeende financiële financiële malversaties, maar krijgt haar salaris normaal uitbetaald. Zij stapte naar de rechter omdat zij naar haar zeggen minder ontvangt dan het bedrag waarop zij recht heeft. Naar verluidt eiste zij 11.000 US dollar, maar op basis van de rechterlijke uitspraak maakt zij aanspraak op een bedrag van 15.000 US dollar.

Nu CMC geen toegang heeft tot zijn geld, kan het personeel niet worden uitbetaald. Schoonhoven betreurt het dat de werknemers "buiten de schuld van de directie om" op hun geld moeten wachten. "Wij hebben hen intussen uitgelegd dat wij de uitspraak van de rechter moeten respecteren. Wij hebben voldoende geld, maar helaas hebben wij geen toegang tot onze rekeningen", verzucht de president-commissaris."

Op de ene rekening staat er ongeveer 37.000 US dollar en op de andere "een paar ton" Surinaamse dollars. Volgens de president-commissaris heeft Enser "helemaal niets" tegoed bij het bedrijf. "Mevrouw Enser heeft zichzelf naar onze mening teveel salaris toegeëigend", zegt hij over de periode toen ze nog actief in functie was. De raad van commissarissen heeft op zijn beurt een kort geding aanhangig gemaakt dat op 6 februari voorgaat.

Het bedrijf zoekt intussen samen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie naar een manier om de werknemers spoedig uit te betalen. Schoonhoven zegt dat er waarschijnlijk geen andere uitweg is dan om geld te lenen. Hij wil niet veel vooruitlopen op deze oplossing, maar streeft ernaar dat de werknemers maandag al over hun salaris kunnen beschikken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen