Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Erwin de Vries

COLUMN: Erwin de Vries

03/02/2018 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Bij het heengaan van Erwin de Vries zocht ik de tekst op die ik uitsprak op zijn 80ste verjaardag, bij de opening van de tentoonstelling 'Ode aan de Vrouw' in het Fort Zeelandia op 20 december 2009. Hij was zelf erg content met de speech, dus publiceer ik die nu in ietwat aangepaste vorm, als eerbetoon en afscheid.

Erwin is 80 jaar, en of ik dan ook iets wil zeggen, werd mij gevraagd. In drie minuten of minder, dus geen tijd voor lange verhalen of zelfs lange gedachten. Ik ben helemaal uit mijn element. Bovendien moet het nu eens een keer niet over mezelf gaan, maar over iemand anders, en dat is moeilijk. Ik vermoed dat dat een sentiment is dat Erwin ook helemaal kan begrijpen: immers, zijn lievelingsonderwerp is al jarenlang Erwin. Toch even over mezelf, want eerlijk gezegd brengen kunstexposities allerlei schooltijdtrauma's bij mij naar boven. Ik wilde zo graag kunnen tekenen en schilderen, maar helaas bleek dat niet mijn sterkste kant.

De dodelijkste klap kreeg ik toen mijn tekenleraar op het Havo medelijden met me had, en dacht me een genoegen te doen door te zeggen: "Ik geef je een zes, want ik kan zien dat je heel veel moeite hebt gedaan." Hoe frustrerend is het dan niet voor mij om te lezen hoe productief Erwin tot de dag van vandaag is: hij hoeft maar te gaan zitten en hij schildert zo een schilderij bij elkaar. Wat moet juist ik dan zeggen over een man die niet alleen iets kan wat ik nooit zal kunnen, maar die bovendien ook nog eeuwig met blote vrouwen bezig is, die openlijk verhaalt over zijn voorliefde voor pornografie en bekend staat om zijn buitensporige eigenliefde.

Maar dan bedenk ik: ben ik niet zo een voorstander van openheid en eerlijkheid? Van eigenheid, eigenzinnigheid, eigenaardigheid? Nou, dan pas ik misschien toch in het rijtje voor Erwin. Erwin dus. Een beetje eigenaardig is hij natuurlijk wel. Ook wel erg aardig, maar vooral: eigenaardig. Hij groet me bijvoorbeeld al jarenlang op exact dezelfde wijze: "Sharda, je bent een geweldige vrouw, ik moet je schilderen." En ik loop dan snel weg, want ik ken mezelf, ik kan zo moeilijk nee zeggen, en voor je het weet zit ik daar te poseren en na afloop zegt hij dan misschien tegen me: "Nou, dat portret is dan 10.000 euro." En dan heb ik weer een probleem, want behalve een hypotheek moet ik dan ook nog een schilderij gaan aflossen, want de gedachte dat niemand mijn portret zou kopen en het daar op een stapel ligt weg te kwijnen is meer dan mijn ego kan verdragen.

Maar wat moet ik dan met dat portret? Waar hang je zoiets? En zo stemt elke ontmoeting met Erwin mij tot nadenken, en dat is wat kunstenaars moeten doen toch? U merkt het al: ik wist niet zo goed wat ik moest vertellen, dus hier een bloemlezing van lovende uitspraken over Erwin de Vries, door zijn beste vriend, Erwin de Vries: "Nu nog een Erwin de Vries Museum, want zo een figuur krijg je nooit meer." Of deze: "Om in de Rotterdamse Kunsthal te exposeren moet je de absolute top hebben bereikt. En ik ben de eerste en dat zal nog enige tijd zo blijven. Zoals Obama de eerste niet-blanke president is, zo ben ik de eerste kleurling die in de top van de kunst is terechtgekomen." En zijn favoriete klacht: "Ik kan de mensen hier niet duidelijk maken hoe bijzonder ik ben."

Ik ben het ermee eens: Erwin is bijzonder, even bijzonder als zijn halssieraad. Toen ik het de eerste keer zag vroeg ik wat dat was, en hij antwoordde: "Dat zijn mijn ballen." Eigenaardig dat hij met een reservepaar rondloopt, kun je denken, maar tegelijkertijd natuurlijk heel symbolisch: één paar ballen, dat was niet genoeg voor Erwin de Vries. Laten we het voor eens en voor altijd met zijn allen beamen: Erwin, we weten dat je bijzonder was. Je was een man, een kunstenaar met ballen. Extra ballen. Erwin, dank voor alle gastvrijheid, de mooie beelden en de sterke verhalen.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina