Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eerste hybride opwekcentrale in Pokigron

Eerste hybride opwekcentrale in Pokigron

03/02/2018 21:32 - Gilliamo Orban

Eerste hybride opwekcentrale in Pokigron

Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - Ruim vierhonderd huishoudens in en rond Pokigron in Boven-Suriname beschikken sinds zaterdag permanent over stroom nadat de nieuwe elektriciteitscentrale onder grote publieke belangstelling in gebruik is genomen. Dat gebeurde rond half acht ‘s avonds met een druk op de knop door districtscommissaris Yvonne Pinas en first lady Ingrid Bouterse. De grote tent waaronder de aanwezigen zaten werd daarmee verlicht.

Er volgde luid gejuich; de sfeer werd verder verhoogd door vuurwerk. Tot nu toe was er alleen 's avonds een paar uren elektriciteit. Directeur Rabin Parmessar van de Energiebedrijven Suriname (EBS) is ervan overtuigd dat dit project een boost is voor de ontwikkeling van het dorp. Het ondernemerschap zal volgens hem bloeien en de mensen zullen beter in staat zijn om zich verder te scholen.

Het elektriciteitsproject in Pokigron is gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De EBS zal het bestaande opweksysteem integreren met een zonnepanelenplant van 500 kilowatt. Een deel van de overdag opgewekte energie wordt opgeslagen in batterijen en kan 's avonds en 's nachts worden gebruikt. Dit is het eerste pilotproject van de EBS waarbij zonne-energie gebruikt wordt om de gemeenschap te voorzien van elektriciteit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina