Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Standaarden voor productie kokoswater

Standaarden voor productie kokoswater

03/02/2018 03:25 - Merredith Bruce

Maurice Wilson, projectleider namens de Cardi. De regionale organisatie is in Suriname in verband met een project ter ondersteuning van de regionale kokosindustrie.

Maurice Wilson, projectleider namens de Cardi. De regionale organisatie is in Suriname in verband met een project ter ondersteuning van de regionale kokosindustrie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De belangstelling voor de teelt en verwerking van kokos neemt toe. Dat blijkt uit gezamenlijke veldbezoeken van het ministerie van LVV en het Caribbean Agricultural Research and Development Institute (Cardi). Deze regionale organisatie is op bezoek in verband met een project voor ondersteuning van de kokosindustrie. Samen met elf andere landen in de regio neemt Suriname deel aan dit project dat in 2014 begon en dit jaar afloopt.

Op een persconferentie zijn vrijdag hierover mededelingen gedaan door Maurice Wilson, die namens Cardi de projectleider is, en Mohamed Khodabaks van LVV die namens Suriname projectpartner is. Beide vertegenwoordigers spraken positief over de regionale potentie van de kokosindustrie. Er is ingegaan op de vele voordelen en de mogelijkheden voor eindproducten. Om daarbij het hoogste niveau te bereiken, is het nodig om te komen tot standaarden.

Het lokaal stakeholdersplatform, dat is belast met de projectuitvoering, wil een raamwerk ontwikkelen voor controle en toezicht op de hygiënische verwerking en productie van kokoswater. De huidige praktijk is dat iedereen op eigen wijze te werk gaat. "Het BOG gaat een belangrijke rol spelen", zegt Kohodabaks.

Het kokosproject, gefinancierd door de Europese Unie, is in handen van het International Trade Centre (ITC), dat Cardi heeft aangetrokken voor regionale uitvoering. Er zijn in Brokopondo, Saramacca, Coronie en Wanica (aan de Palisadeweg) kwekerijen voor plantmateriaal opgezet.

Beide vertegenwoordigers hebben opgemerkt dat men veel bewuster is geworden van de voordelen van kokos. Hierdoor is er een grote vraag ontstaan naar het product. Er is ook gesproken over het belang van optimale benutting van de kokosplant, zonder verspilling. Wilson heeft benadrukt dat samenwerking van belang is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen