Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname zal witwassen aanpakken

'Suriname geen zwakke schakel bij aanpak witwassen’

03/02/2018 00:02 - Ivan Cairo

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname zal alle maatregelen treffen om witwassen van crimineel verkregen geld aan te pakken. Daarbij is de steun van andere landen en organisaties onontbeerlijk. Dit zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdag bij de opening van de ‘Anti-Money Laundering Stakeholders’ Conference and National Risk Assessment’. De bijeenkomst is gehouden in samenwerking met de Amerikaanse ambassade, OAS en Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland.

"Het land zal geen zwakke schakel zijn in de keten van internationale inspanningen om witwassen te bestrijden en we zullen de beste methoden toepassen voor een robuust systeem van antiwitwassen en het tegengaan van de financiering van terrorisme", aldus de minister. Bryan Marcus, zaakgelastigde van de Verenigde Staten, benadrukte in zijn toespraak het belang van samenwerking door overheden om de dreiging van witwassen aan te pakken.

"Bestrijding van witwassen en de wereldwijde financiering van terrorisme is een voortdurende inspanning. Dit vereist samenwerking, expertise en doorzettingsvermogen", aldus Marcus. Witwassen is niet alleen een mondiaal vraagstuk, maar heeft ook op nationaal niveau negatieve effecten, zei de minister.

"Het houdt ook rechtstreeks verband met lokale misdrijven tegen personen of bezittingen. We willen niet dat dit vreedzame land wordt bedreigd door een gruwelijk georganiseerde misdaad die verband houdt met internationale witwasactiviteiten." Hoefdraad zei verder dat niets nagelaten moet worden om witwassen tegen te gaan.

"Hoewel we witwassen nooit wereldwijd zullen uitroeien, moeten we ernaar streven zoveel mogelijk de winstgevendheid van criminele activiteiten elimineren. Criminelen moeten geen toegang hebben tot het financiële systeem en waar ze proberen de formele economie te infiltreren, moeten we hun illegale winsten afpakken. Het is de uitdaging voor ons in de formele economie om een systeem te bouwen dat crimineel gebruik van ons financiële systeem opspoort en ontmoedigt", zei hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen