Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Suriname nog steeds gebrekkige democratie'

The Economist: 'Suriname nog steeds gebrekkige democratie'

04/02/2018 06:12 - Ivan Cairo

'Suriname nog steeds gebrekkige democratie'

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Suriname wordt door het gezaghebbende blad The Economist opnieuw gekwalificeerd als een ‘gebrekkige democratie’. Ook landen als de Verenigde Staten, Italië, Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Israël, België, Trinidad en Tobago, Jamaica en India kregen deze kwalificatie. Op de lijst van 167 landen staat Suriname op de vijftigste plaats en de VS op een gedeelde 21ste plaats samen met Italië.

In de woensdag gepubliceerde 'Democracy Index 2017', worden negentien landen, aangemerkt als "volwaardige democratie", waaronder Nederland (11), het Verenigd Koninkrijk (14), Mauritius (16), Uruguay (18) en Spanje (19). Het rapport dat door de Intelligence Unit van The Economist sinds 2006 wordt samengesteld beoordeelt de landen op vijf onderdelen: verkiezingsproces en pluralisme, het functioneren van de overheid, politieke participatie, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden.

Suriname heeft een overallscore van 6,76. De VS scoort 7,98, Nederland 8,89 en landen in het Caribisch Gebied zoals Guyana 6,46 (63), Trinidad en Tobago 7,04 (46) en Jamaica 7,29 (gedeeld 38). Voor 'verkiezingsproces en pluralisme' scoort het land met 9,17 even hoog als de VS. Voor 'burgerlijke vrijheden' scoort de VS 8,24 en Suriname 7,65. De top drie bestaat uit Noorwegen (1), IJsland (2) en Zweden (3) met scores van respectievelijk 9.87, 9.58 om 9.39.

Equatoriaal-Guinee waarmee Suriname ook nauwe betrekkingen heeft staat met een gemiddelde score van 1.81 op de 161ste plaats en de regering wordt als een autoritair regiem gekwalificeerd. Onder andere omdat er geen verkiezingen worden gehouden en de fundamentele rechten van burgers ernstig worden geschonden. Venezuela (gedeelde 117) en China (139) worden eveneeens als autoritair aangemerkt.

De 'Democracy Index' beschouwt vrijheid van meningsuiting als essentieel voor de democratie zodat die wortel kan schieten en goed kan gedijen. De kwaliteit van de democratie in elk land kan in grote mate worden beoordeeld aan de mate van vrijheid van meningsuiting. Samenlevingen die geen afwijkende mening, roddel en het in twijfel trekken van "conventionele wijsheid" tolereren, kunnen geen "volledige democratie" zijn, meent The Economist.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina