Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Iran: toenemende afwijzing hoofddoekplicht

Weerstand tegen hoofddoekplicht groeit in Iran

04/02/2018 11:41

Weerstand tegen hoofddoekplicht groeit in Iran

Foto: AFP  

TEHERAN - Steeds meer Iraniërs zijn tegen de plicht voor vrouwen om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Dat blijkt uit een bericht van het kantoor van de president waarin zorgen worden uitgesproken over de ontwikkeling. In Iran moeten alle vrouwen en meisjes ouder dan negen jaar in het openbaar een hoofddoek dragen en een wijde mantel.

Maar inmiddels denkt een meerderheid van de bevolking volgens het presidentiële bericht dat vrouwen dat zelf moeten kunnen bepalen en niet de staat Iran. Drastische maatregelen van de zedenpolitie die "onislamitisch geklede vrouwen" van straat plukt en zware boetes hebben geen effect.

Volgens waarnemers is het vrijgeven van het presidentiële bericht een overwinning voor de anti-hoofddoekbeweging. Sinds eind vorig jaar eisen steeds meer vrouwen afschaffing van de hoofddoekplicht. De afgelopen weken zijn vrouwen regelmatig de straat opgegaan om te protesteren tegen de verplichte hoofddoek.

Tijdens een protest in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zeker 29 vrouwen aangehouden omdat zij geen hoofddoek droegen. De Iraanse hoofdaanklager noemde het protest kinderachtig en suggereerde dat het mogelijk was ingegeven door buitenlanders. Vorige week zou er een vrouw zijn aangehouden die in een drukke straat zonder hoofddoek op een verhoging stond. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina