Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Asabina voor iedereen?

COLUMN: Asabina voor iedereen?

05/02/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Soms worden we geconfronteerd met de lelijke kant van ons eigen denken. Zoals in het geval van de EBS-veldwerkers die onterecht zijn uitgemaakt voor criminelen. Waarom? Omdat we bevooroordeeld zijn als het gaat om Surinamers met het uiterlijk van deze jongemannen. Anders had niemand, behalve de makers, het bericht dat het uit Santo Boma ontsnapte criminelen zijn geloofwaardig geacht. Ja, ik heb het al vaker opgeschreven, we doen alsof we de meest tolerante wezens op aarde zijn, maar elke keer weer tonen we aan elkaar hoe onwaar die bewering is.

Ja, maar het zijn wel 'deze' mensen die oververtegenwoordigd zijn in de gevangenis. Aan dat argument moest ik denken toen ik zaterdag een achtergrondartikel las in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad over advocaat Jan-Hein Kuijpers, de man die Willem Holleeder verdedigde. Het ging over de Arabische jongens en hun oververtegenwoordiging in de Nederlandse criminaliteit. Vergelijkbaar met de positie die jongens uit het binnenland in Suriname hebben. Beide groepen worden vooraf al weggezet door de rest van de samenleving, die er niets aan doet om dat te veranderen.

Over de Arabische jongens in Nederland zegt Kuijpers: "Jij beseft niet hoeveel meer kansen je hebt gekregen omdat je een Hollandse naam hebt, joh. Er zitten zoveel slimme jongens bij, die voor je door het vuur gaan als je ze de kans geeft. Er zijn er bij die het wel gered hebben, respect, maar de meesten krijgen die kansen gewoon niet" en "...Nederlanders willen geen mensen met Arabische namen in dienst. Nou, dan gaan sommigen de drugs in, of overvallen plegen. Dat vind ik een logisch gevolg. Het praat helemaal niks goed, maar het is wel het gevolg van de waanzinnig slechte reputatie van Marokkanen".

Misschien selecteren we in Suriname nog niet op naam, maar dan zeker op uiterlijk. En 'wij' in Paramaribo beseffen niet hoeveel meer kansen we hebben gekregen dan jongens en meisjes die in het binnenland zijn opgegroeid. En wat de gevolgen daarvan zijn voor niet alleen hen maar de totale Surinaamse samenleving. Het fabeltje dat iedereen dezelfde kansen heeft, is alleen maar een bevestiging hoezeer we weigeren onze kop uit het zand te halen. En natuurlijk zijn er ook jongens en meisjes uit Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne die het wel redden. Alleen neemt dat het voorgaande niet weg.

Een voorbeeld van iemand die het enorm ver heeft geschopt, is Ronny Asabina, de nieuwe voorzitter van de BEP. Het werd overigens tijd dat de ruggengraatloze Waterberg werd vervangen. Het is dat zijn partij de zetel niet zelf behoudt, anders was het meer dan gepast geweest dat hij was opgestapt als assembleelid. Als tweederde deel van de leden zegt geen geloof meer in je te hebben, rest er niets anders dan je biezen te pakken. Ik blijf het echter zeggen: de dag dat een politicus consequenties trekt uit een gebeurtenis en verantwoordelijkheid neemt, hebben we als Suriname nog te goed. Asabina zelf maakte geen al te goede start.

Als je zegt dat de BEP hoe dan ook onderdeel blijft uitmaken van de coalitie, dan heeft hij het sein dat de achterban aan Waterberg gaf niet begrepen. Aan de andere kant kun je ook niet roepen dat je direct de samenwerking met de NDP opzegt. Dat zou net zo onvolwassen zijn. Maar je zult toch op z'n minst het partnerschap moeten evalueren, lijkt mij? Onder welke voorwaarden is de partij ingestapt en wat is er van die afspraken overgebleven? Ben benieuwd hoe Asabina zich opstelt als hij door de NDP en de overlopers van PL niet wordt erkend als nieuwe sterke man. Alleen vind ik dat niet eens het allerbelangrijkste.

Van nog veel meer importantie is de vraag of Asabina nu voorzitter is voor alle BEP-leden in het bijzonder en een leider voor alle Surinamers in het algemeen. In het verleden heeft hij zich immers gemanifesteerd als homofoob. Misschien dat hij de voorbije jaren in alle rust zijn zonden heeft kunnen overdenken. Want het is een illusie te denken dat de BEP 'gevrijwaard' is van Surinamers die lid zijn van de LBGHT-gemeenschap. En als leider ben je er voor iedereen. Vooral als je Asabina heet en weet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina