Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederland neemt bestuur St. Eustatius over

Nederland neemt dagelijks bestuur over Sint Eustatius

05/02/2018 09:55

Het eiland Sint Eustatius.

Het eiland Sint Eustatius.  

DEN HAAG - Nederland neemt het bestuur van het bovenwindse eiland Sint Eustatius over. De eilandsraad, het lokale parlement, wordt ontbonden. De gedeputeerden en de (waarnemend) gezaghebber worden uit hun functie gezet. Een nog te benoemen regeringscommissaris gaat tijdelijk het eiland besturen.

Dat heeft staatssecretaris Knops (CDA, Koninkrijksrelaties) besloten in reactie op het rapport van een 'commissie van wijzen' die door zijn voorganger, PvdA-minister Plasterk, in mei vorig jaar was ingesteld. Knops heeft de bijbehorende wetgeving maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De commissie, bestaande uit voormalig gouverneur op Aruba Refunjol en staatsraad Franssen, heeft op Sint Eustatius 'grove taakverwaarlozing' door het bestuur geconstateerd. Ook is er sprake van 'wetteloosheid en financieel wanbeheer'. Dit alles gaat volgens staatssecretaris Knops ten koste van burgers en bedrijven.

Knops: "Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen. Het is de zwaarste maatregel. Maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint Eustatius verdienen beter." Knops reist deze week naar het eiland om het besluit aan de bevolking toe te lichten. Sint Eustatius telt 3.100 inwoners.

Over de situatie op Sint Eustatius, het armste van de Caribische eilanden, bestonden al langer grote zorgen. VVD-Kamerlid Bosman: "We waren al continu in gevecht met Sint Eustatius. Het was heel frustrerend om te zien hoe het bestuur probeerde een eigen machtspositie te creëren." Bosman spreekt van 'een uitstekend rapport' door de commissie van wijzen en noemt het ingrijpen van Knops 'verstandig'. VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina