Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sint Eustatius teleurgesteld in Nederland

Sint Eustatius teleurgesteld in Nederland

05/02/2018 23:09

Sint Eustatius

Sint Eustatius Foto: Hollandse Hoogte / Mauritius Images GmbH  

ORANJESTAD - Charles Woodley, gedeputeerde van Sint Eustatius, is teleurgesteld in de beslissing van Nederland om het lokale bestuur aan de kant te schuiven. ''We zagen het aankomen, maar vinden het volkomen onterecht." Volgens de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is er op het eiland sprake van financieel wanbeleid.

''Maar Nederland heeft een college financieel toezicht ingesteld en het college vindt dat helemaal niet erg", meent Woodley. ''Nederland beantwoordt onze vragen niet, ze negeren het huidige bestuur", vervolgt hij. ''Al heel lang vragen we om geld om bijvoorbeeld de wegen te verbeteren."

Het bestuur van Sint Eustatius overlegt maandag en dinsdag intern over de kwestie en zal ook met advocaten praten over een aanpak van de situatie. Het eiland wil desnoods internationaal aandacht voor de zaak vragen. Via de radio wordt de bevolking op de hoogte gehouden van het standpunt van de politici. Ook wordt er een 'townhall meeting' gehouden waar mensen vragen kunnen stellen.

Gedeputeerde Derrick Simmons vindt dat Nederland zich schuldig maakt aan 'bullying', pesten. Simmons en andere leden van de eilandsraad voelen zich overvallen door de beslissing, die zonder overleg zou zijn genomen. Volgens hen maakt Nederland zich schuldig aan de schending van internationale regels. Daarvoor willen ze naar de Verenigde Naties stappen.

Knops is niet verrast. ''Die reactie had ik ook wel verwacht, zeker bij een aantal mensen, zeker bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie die ontstaan is'', zei hij na afloop van het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van het besluit. Een gang naar de VN staat hen vrij, aldus Knops.

Hij benadrukte dat het overnemen van het gezag niet zijn eerste keuze was. ''Veel mensen wilden niet spreken met Nederland. Ze waren niet vatbaar voor een normaal gesprek. Wetteloosheid kunnen we niet toestaan. Als dit in Nederland gebeurde hadden we al lang ingegrepen.''

Knops grijpt in omdat een 'commissie van wijzen' heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder ''grove taakverwaarlozing'' door het eilandbestuur. Hij wil waarnemend gezaghebber Julian Woodley en de gedeputeerden van het Bovenwindse eiland, te vergelijken met burgemeester en wethouders, afzetten. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina