Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stinasu: houtkap Brownsberg niet recent

Stinasu: houtkapactiviteiten Brownsberg niet recent

05/02/2018 08:34 - Euritha Tjan A Way

Stinasu: houtkap Brownsberg niet recent

 

PARAMARIBO - Tijdens zijn eerste drie bezoeken aan het natuurpark Brownsberg heeft de nieuwe bestuursvoorzitter van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), Ricky October, geen recente houtkapactiviteiten aangetroffen. Voordat zij Brownsberg bezochten, zijn October en zijn delegatieleden op gps-kaarten van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht nagegaan waar er open plekken zijn in het natuurpark.

"We hebben daarbij drie gebieden bezocht waarbij duidelijk te zien was op de gps dat het bos daar niet intact was. We hebben bij ons daaropvolgende bezoek inderdaad gezien dat er aan houtkap is gedaan, maar gezien de staat van het bos is dat niet van nu. Het moet minstens een jaar geleden zijn geweest."

Deze bevindingen staan haaks op de de beelden in Facebookfilms die recent voor veel ophef hebben gezorgd en die ook de aanleiding zijn geweest voor October en een deel van zijn bestuur om het natuurpark te bezoeken. Daarop is te zien dat er aan houtkap wordt gedaan in het gebied.

De voorzitter die in november benoemd en in december geïnstalleerd is, erkent dat het natuurpark een groot gebied beslaat en dat nog niet alle geïdentificeerde plekken zijn aangedaan. "We wilden bijvoorbeeld in de omgeving van Witikreek kijken wat de situatie is, maar we kunnen dat niet in één dag doen. Het moet via het stuwmeer en dat gaat niet in één dag."

In het verleden was het de taak van de parkwachters die veelal buitengewoon agent van politie waren om alarm te slaan over illegale praktijken binnen de grenzen van het park. October zegt dit nog gebeurt, "maar door de jaren heen is het korps vanwege allerlei redenen behoorlijk afgeslankt. Er is een samenwerking tussen Natuurbeheer en Stinasu voor parkwacht. Samen met de commissie Ordening Goudsector moet het monitoringsysteem versterkt worden om illegale praktijken op te sporen en tegen te gaan".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina