Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Nederland en Turkije moeten oplossing zoeken'

'Terugtrekken Nederlandse ambassadeur is ongekende situatie'

05/02/2018 16:13

Aanhangers van de Turkse president Erdogan bij de Nederlandse ambassade in Ankara (maart 2017).

Aanhangers van de Turkse president Erdogan bij de Nederlandse ambassade in Ankara (maart 2017). Foto: Foto Umay Berkin / EPA  

DEN HAAG - De totaal onverwachte stap van de Nederlandse regering om haar ambassadeur officieel uit Turkije terug te trekken is ‘zorgelijk’. Het gaat hier om ‘een ongekende situatie’, aldus de eerste reactie van Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement.

"De EU moet met een reactie komen. En Nederland en Turkije zullen moeten blijven zoeken naar een oplossing", vindt ze, want 'de dialoog is essentieel'. De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op het Nederlandse initiatief. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er 'vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen'.

Ambassadeur Kees van Rij mocht al sinds het uitbreken van de ongekende diplomatieke crisis tussen de beide Navo-bondgenoten vorig jaar maart niet meer terugkeren naar zijn standplaats in de hoofdstad Ankara. Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Nederland ook geen toestemming verlenen voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland, maakte het ministerie bekend. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina