Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Venezuela verwerpt gang naar gerechtshof

Venezuela verwerpt gang naar gerechtshof in grenskwestie

05/02/2018 03:22 - Gerold Rozenblad

Venezuela verwerpt gang naar gerechtshof

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Venezuela heeft woensdag in een scherpe verklaring afstand genomen van het feit dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, de grenskwestie tussen dat land en Guyana heeft gedeponeerd bij het Internationaal Gerechtshof. Nadat bemiddeling geen resultaat opleverde, maakte Guterres bekend dat hij de zaak bij het Internationaal Gerechtshof zou deponeren. Dit wekte de woede van Venezuela dat liever de dialoog wilde voortzetten.

Minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei daarbij dat zijn land politiek overleg ziet als de enige manier voor een vreedzame oplossing van het geschil. Hij zei ook dat zijn land bereid is de territoriale integriteit te allen tijde te verdedigen. Ruim tweederde van Guyana is Venezolaans grondgebied in de ogen van Caracas. In 1899 zou dit verschil in inzicht arbitrair zijn opgelost, maar Venezuela zou deze 'oplossing' in 1962 eenzijdig hebben verworpen. De olievondst van Exxon Mobile in 2015 deed het geschil weer oplaaien.

Opvallend genoeg bracht de Venezolaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Alexander Gabriel Yanez daags na de verwerping van Venezuela een bezoek aan zijn collega Yldiz Pollack-Beighle. De regionale nieuwssite Caribbeannewsnow meldt dat Yanez op zijn Twitteraccount schrijft dat de ontmoeting te maken had met het "versterken van de vriendschapsbanden en bilaterale samenwerking". Het doel was "om de samenwerking in projecten tussen de beide landen te bestendigen".

Dat Yanez juist nu een bezoek aan Suriname brengt, laat hier en daar de wenkbrauwen fronzen. Suriname is lid van de Caricom die in het geschil tussen Venezuela en Guyana de zijde van Guyana heeft gekozen. Het Nationaal Informatie Instituut dat de bewegingen van de regering publiek maakt, zweeg over het bezoek van de Venezolaanse diplomaat. Ondertussen heeft de Guyanese president David Granger in sterke bewoordingen de verwerping door Venezuela veroordeeld. Hij vindt dat Venezuela met het continueren van het overleg slechts een oplossing wil voorkomen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina