Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Caribische bank financiert straatlampenproject

Caribische bank financiert straatlampenproject

06/02/2018 23:39 - Ivan Cairo

Caribische bank financiert straatlampenproject

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) stelt via de regering een lening van 30 miljoen US dollar beschikbaar aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) voor de vervanging van straatlampen. EBS komt bij de uitvoering van het project om 40.000 straatlampen te vervangen door zuinigere led-lampen zelf in met 3,5 miljoen US dollar.

De bank verwacht dat de vervanging niet alleen het energieverbruik en stroomopwekkosten zal beperken, maar ook de uitstoot van broeikasgassen. "Straatverlichting is een aanzienlijke uitgave voor de overheid van Suriname, goed voor meer dan 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik", zegt CDB-projectleider Daniel Best.

"De introductie van energiezuinige straatverlichting en slimme technologie sluit aan op de visie van de overheid om een moderne, duurzame en betaalbare energievoorziening tot stand te brengen, wat leidt tot meer energiezekerheid en internationale concurrentie", vervolgt Best.

Het project omvat de opzet van een geavanceerd meteropnamesysteem, inclusief de installatie van 21.000 slimme elektriciteitsmeters. Dit zal de operationele efficiëntie van EBS verbeteren, omdat de slimme meters de betrouwbaarheid van verbruiksmetingen zullen verbeteren en diagnose op afstand mogelijk maken, waardoor de responstijd voor storingen wordt verkort.

Er zal ook een component voor klimaatrisico-screening zijn, waarbij een evaluatie zal worden gemaakt van de kwetsbaarheid van de EBS-infrastructuur en aanbevelingen zullen worden gedaan om de veerkracht van de infrastructuur te vergroten. Van de totale lening van 30 miljoen US dollar komt 18,6 miljoen US dollar uit de European Investment Bank Climate Action Line of Credit (CALC) met CDB.

Het project is, aldus de bank, in overeenstemming met de toewijding van de instelling aan klimaatverandering en duurzame energie, zoals uitgewerkt in haar Strategisch Plan 2015-2019. Het is ook in overeenstemming met de strategische doelstelling van CDB om inclusieve en duurzame groei en ontwikkeling te ondersteunen en met haar bedrijfsprioriteit om sociale en economische infrastructuur in de regio te helpen versterken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina