Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Franse Total ook bij olie-exploraties Guyana

Franse Total ook bij olie-exploraties Guyana

06/02/2018 03:32 - Ivan Cairo

Franse Total ook bij olie-exploraties Guyana

 

PARAMARIBO - De Franse oliemaatschappij Total mengt zich ook in de race om aardolie in het Guyana-Suriname-bekken. Maandag maakte het bedrijf bekend dat het recentelijk een belang heeft verworven in twee bestaande zeeconcessies die zijn uitgegeven door Guyana. Het gaat om de concessies Canje Block en Kanuku Block.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om in een andere concessie, Orinduik Block, een aandeel te verkrijgen. De maatschappij zal dan de beschikking hebben over een gezamenlijk gebied van ruim 12.000 vierkante kilometer in het Guyana-bekken. "Total is zeer ingenomen met deze belangrijke toetreding tot het vruchtbare Guyana-bekken", zegt Arnaud Breuillac, president, Exploraties en Productie bij Total.

"De Canje-, Kanuku- en Orinduik-concessie bevinden zich in een zeer gunstige aardoliecontext, zoals blijkt uit de ontdekking van Liza in 2015. Het verwerven van belangen in deze zeer hoopgevende concessies ligt in lijn met de nieuwe exploratiestrategie die sinds 2015 is uitgezet", vervolgt Breuillac.

Total verwierf een belang van 35 procent in het Canje Block na een overeenkomst te hebben getekend met een dochteronderneming van het Canadese JHI Associates en het in Guyana gevestigde Mid-Atlantic Oil & Gas. Deze twee bedrijven behouden samen 30 procent terwijl de overige 35 procent in handen is van ExxonMobil.

In het Kanuku Block koopt Total 25 procent van de concessie van Repsol (37,5%) terwijl de derde partner Tullow Oil 37,5 procent in handen heeft. In het Orinduik Block heeft de Franse maatschappij de optie om 25 procent van deze concessie over te nemen van een dochtermaatschappij van het Canadese Eco Atlantic Oil & Gas, die zelf 15 procent overhoudt. Tullow Oil heeft in deze concessie een belang van 60 procent.

De afgelopen twee jaar heeft ExxonMobil voor de Guyanese kust zes grote aardolievondsten gedaan. Intussen is besloten om de Lize-bron als eerste in productie te brengen. Daar wordt gemikt op een productie van 120.000 vaten per dag die niet later dan 2020 moet aanvangen. De geschatte oliereserve te Liza bedraagt ongeveer 450 mijoen barrels. De totale productiekosten worden geraamd op 3,2 miljard US dollar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina