Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hype over Black Panther-film ook in Suriname

Hype over Black Panther-film ook in Suriname

06/02/2018 22:40 - Donovan Mijnals

Een scène uit Black Panther. De nieuwste superheldenfilm van Marvel stevent nog voor de première op een wereldwijd commercieel succes.

Een scène uit Black Panther. De nieuwste superheldenfilm van Marvel stevent nog voor de première op een wereldwijd commercieel succes. Foto: drafthouse.com  

PARAMARIBO - Er is wereldwijd een ontzettende hype over de Marvelfilm Black Panther. Die hype lijkt nu overgewaaid te zijn naar Suriname. De reacties van verschillende sterren na de screening van de film een week terug, dragen alleen maar bij aan nog meer nieuwsgierigheid over de eerste film over een zwarte superheld.

Black Panther beschrijft een Afrika dat onaangetast is door inmenging van buiten en waar de armoede die veelal door die inmenging is ontstaan, niet bestaat. De film schept een beeld van hoop bij Afrikanen en bij de diaspora van dat continent.

"Ik voel het echt. En ik weet dat anderen het ook heel erg voelen", verzekert Saskia Pinas. Ze roept op Facebook mensen op om de film in Afrikaanse kledij te gaan zien. Het trok haar aan dat de film veel aandacht schenkt aan Afrikaanse stijlen.

"Ik ben zelf een beetje op het pad van bewustwording van mijn afkomst en probeer aspecten van de cultuur vanuit nieuwe invalshoeken te bekijken", vertelt Pinas over haar drijfveer om de première van de film op een andere manier mee te maken.

Pinas, die ook kunstenaar is, stelt dat de invloed van de film veel verder reikt dan in een oogopslag valt op te merken. "Dit alles inspireert verder ook mijn kunst en mijn gedichten die ik schrijf", zegt ze. Er zijn echter ook andere dingen die bijdragen aan het besef in haar binnenste.

Onlangs ontstond veel commotie op internet toen een filmpje gepubliceerd werd waarin ex-topsporter Nelly Cooman zei dat de trans-Atlantische slavernij ook goede kanten had voortgebracht voor zwarte mensen. "Ik neem het haar niet kwalijk. Het komt door het beeld dat de media ons voorschotelt van Afrika."

De initiatiefnemer benadrukt dat haar idee geen samenwerking is met TBL, waar de film wordt vertoond. "TBL moet immers neutraal blijven. Je kunt dus eerder zeggen dat het een groep mensen is die op een bepaalde manier gekleed gaat naar TBL. Er wordt nog bepaald of er een verzamelplek daaraan gekoppeld wordt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen