Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstzinnige facelift voormalig NGVB-stadion

Kunstzinnige facelift Mgr. Aloysius Zichem Sportcomplex

06/02/2018 20:33 - Audry Wajwakana

De buitenkant van het Aloysius Zichem Sportcomplex heeft een verfbeurt gehad, waarbij alle reclameboodschappen zijn verwijderd. De muren zullen verfraaid worden met werken van lokale kunstenaars.

De buitenkant van het Aloysius Zichem Sportcomplex heeft een verfbeurt gehad, waarbij alle reclameboodschappen zijn verwijderd. De muren zullen verfraaid worden met werken van lokale kunstenaars. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het vroegere NGVB-stadion aan de Prins Hendrikstraat ondergaat een grote renovatie. Behalve de hallen, het speelveld, de tribune en het parkeerterrein worden ook de betonnen muren flink onder handen genomen. Boven de ingang van het sportcomplex prijkt een bord met daarop ‘Mgr. Aloysius Zichem Sportcomplex’, de nieuwe naam die het sportcomplex op 25 november 2017 kreeg.

De betonnen buitenmuren waarop tot voor kort reclameboodschappen te zien waren, zijn wit geschilderd, met gele accenten. Een commissie, aangesteld door bisschop Karel Choennie van het R.K. Bisdom, roept kunstenaars op om kunstwerken in te sturen met het thema 'Culturele biodiversiteit van Suriname' voor de verfraaiing van de muur.

"Hiermee wordt niet alleen beoogd dat deze plek een toeristische trekpleister wordt, maar ook dat de Surinaamse kunst en de individuele kunstenaar gepromoot worden", zegt Kim Sontosoemarto die samen met Ton van den Berg deel uitmaakt van het coördinatieteam van het kunstproject.

"Wij zijn nu dus op zoek naar ongeveer zestig werken. Het mag een oud of nieuw werk zijn, zolang het binnen het thema past", zegt Sontosoemarto. Elke in Suriname wonende kunstenaar kan tot 24 februari een foto van een kunstwerk sturen naar de kunstcommissie van het bisdom. De commissie zal samen met bisschop Choennie 59 schilderwerken selecteren.

In de laatste week van februari krijgen de kunstenaars bericht. Wie is geselecteerd, kan vóór 1 maart zijn of haar schilderwerk bij het bisdom inleveren. De schilderijen worden door het bisdom opgekocht en worden digitaal gescand door een printbedrijf dat het vervolgens in de afmeting van de muur op Aluconborden print.

"Bij elk geprint kunstwerk worden titel, naam en overige gegevens van de kunstenaar vermeld. De muur wordt als het ware een reclame voor kunstenaars, Surinaamse kunst, Surinaamse natuur en culturele diversiteit", aldus Sontosoemarto.

3D Projectie Themamuur

Deze 3D-projectie toont hoe de kunstzinnige muur eruit zal zien.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina