Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook huisartsen zijn ontevreden

Ook huisartsen zijn ontevreden

06/02/2018 08:09 - Van onze redactie

Ook huisartsen zijn ontevreden

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft donderdag op een algemene ledenvergadering besloten de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de gelegenheid te geven afspraken en beloften na te komen. Hoeveel tijd er is gegeven aan het ziekenfonds is niet gezegd. Aanvankelijk leek het er op alsof het alleen de specialisten waren die hun stem lieten horen over knelpunten die hun functioneren bemoeilijken.

Maar nu blijkt dat ook de huisartsen een hard standpunt hebben ingenomen. Zij vallen over de gigantische devaluatie en inflatie die hebben geleid tot 'verdamping' van hun inkomen. De ontwaarding van hun inkomen en daardoor het verval van de huisartsenpraktijk willen zij een halt toeroepen, vooral omdat particulier gevestigde huisartsen hun bedrijf voor eigen rekening en risico runnen en alles zelf moeten betalen.

Op 10 januari keurden de VMS-leden - waaronder de huisartsen - een motie goed die hard van toon is. De medici stellen zich milder op na een serie gesprekken tussen hun vereniging en het Staatsziekenfonds. Over de duurzaamheid van afspraken tasten de medici in het duister. VMS-voorzitter Pieter Voigt stelt dat alles duurzaam is als afspraken worden nageleefd.

In de motie is een duidelijk standpunt ingenomen over de instandhouding van de ziektekostenverzekering. "Indien de overheid vindt dat zij ongelimiteerd en ongeconditioneerd alle medische voorzieningen ter beschikking wil stellen voor haar verzekerden, dan dient zij daar de fondsen voor op tafel te leggen en niet de aanbieder van diensten economisch te 'wurgen' en maatschappelijk te 'liquideren'."

Ingewijden in het verzekeringswezen hebben aan de krant gezegd dat het geen wijs besluit was om de verzekeringsmaatschappij Self Reliance buitenspel te zetten ten gunste van het SZF, omdat er geen problemen waren met Self Reliance. Over deelbetalingen aan de medici is de motie onverbiddelijk. Van het SZF wordt verwacht dat uiterlijk op de laatste dag van de maand de volledige vergoeding aan de huisarts wordt overgemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina