Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Rotte' cultuur Sint Eustatius niet snel opgelost

'Rotte' cultuur Sint Eustatius niet snel opgelost

06/02/2018 21:45

Sint-Eustatius

Sint-Eustatius Foto: CNSI  

DEN HAAG - Het Nederlandse besluit om in te grijpen op Sint-Eustatius valt in goede aarde bij de eilandbewoners, zegt Gilbert Isabella. Hij was tot voor kort rijksvertegenwoordiger op Saba, Bonaire en Sint-Eustatius. De bewoners staan volgens hem "zeer open voor het ingrijpen van Nederland".

Gisteren kondigde staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties aan dat een regeringscommissaris wordt aangesteld die orde op zaken moet stellen op Sint-Eustatius, waar sprake is van van onder meer wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie en intimidatie.

Isabella herkent zich in de genoemde problemen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb het zelf echt zien gebeuren", zegt de voormalige wethouder van Utrecht, die tot 1 januari werkzaam was op de eilanden.

Vooral de bevolking heeft daar last van, zegt Isabella. "Het is moeilijk om je eigen ding te blijven doen, als je voortdurend wordt aangesproken door mensen die aan de macht zijn als je bijvoorbeeld oppositie voert of je mening geeft in de krant. Dan wordt het heel ingewikkeld voor burgers. En dat heb ik zien gebeuren."

Ook ambtenaren wordt het niet altijd makkelijk gemaakt. "Die kunnen niet hun normale werk doen, omdat er soms gedreigd wordt met ontslag door lokale politici die in de eilandsraad zitten. Die stappen bijvoorbeeld een kantoor binnen en zeggen: 'Je moet nu betalen.'"

Zelf liep hij ook regelmatig tegen problemen aan. "Het contact met de bevolking was eigenlijk geen probleem, maar het werd lastiger zodra je bij bestuurders aan tafel kwam. Ik zag het knellen als ik ze aansprak op dingen die niet goed gingen." Hij werd soms gewoon genegeerd.

"Mensen ontlopen je, staan je niet eens te woord en er worden de meest waanzinnige dingen over je gezegd. Op Sint-Eustatius werd een motie van wantrouwen aangenomen, voordat ze me überhaupt hadden gezien. En uiteindelijk als je dan binnenstapt en uitlegt wat je komt doen, dan vervalt eigenlijk eerdere kritiek. Dat is het lastige. Direct aanspreken vindt men daar heel ingewikkeld."

"Het had eerder moeten gebeuren. Er moet een voorbeeld gesteld worden van hoe er fatsoenlijk bestuurd wordt. Dat het niet alleen maar gaat om je eigen familie, je vriendjes en daar de vriendinnetjes weer van." Ook op de rol van Nederland is genoeg aan te merken, stelt Isabella. "Wij moeten zeker de hand in eigen boezem steken." NOS.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina